USA suurim pank: nafta hind võib kerkida stratosfäärilistesse kõrgustesse (1)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Kui Venemaa otsustab tootmist vähendada, võib see naftahinnad taevasse lennutada,
Kui Venemaa otsustab tootmist vähendada, võib see naftahinnad taevasse lennutada, Foto: Martin Meissner

USA suurima panga JPMorgan Chase'i analüütikud hoiatavad, et nafta hind võib jõuda hinnatasemeni 380 dollarini barreli eest, kui Venemaa peaks sanktsioonide tõttu kärpima toornafta tootmismahte.

G7 riigid on praegu välja töötamas keerulist mehhanismi, et kehtestada Vene naftale hinnalagi. Kuid arvestades Moskva tugevat eelarvepositsiooni, võib Venemaa endale lubada toornafta tootmise kärpimist ka 5 miljoni barreli võrra, ilma et see nende majandust liigselt kahjustaks, kirjutasid JPMorgani analüütikud enda klientidele saadetud teates.

Suure osa ülejäänud maailma jaoks võib sellise koguse kadumine turult mõjuda aga katastroofiliselt, kirjutab Bloomberg. JPMorgani analüütikute sõnul võib Venemaa tarnete kärpimine 3 miljoni barreli võrra päevas viia toornafta Brent hinna 190 dollarile. Kui kärbitakse aga 5 miljonit barrelit, varitseb oht, et toornafta hind tõuseb lausa 380 dollari juurde, prognoosivad analüütikud.

«Kõige ilmsem ja tõenäolisem risk Vene naftale kehtestatava hinnalae puhul on see, et Venemaa võib otsustada sellega mitte kaasa minna ja vähendada kättemaksuks eksporti,» kirjutasid analüütikud. Seega on tõenäoline, et Venemaa valitsus vastab hinnalaele toodangu vähendamisega, et tekitada Läänele valu, lisasid eksperdid.

Venemaa tootis mais 10,2 miljonit barrelit toornaftat päevas.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles