Hiina lennuettevõtjad ostavad Airbusilt 292 lennukit

PM Majandus
Copy
Airbus A320neo.
Airbus A320neo. Foto: Regis Duvignau

Boeingu jaoks on tegemist kibeda lüüasaamisega maailma suurimate lennukitootjate vahelises duellis: esimestes suuremates tehingutes Hiinaga kolme aasta jooksul jääb USA tootja tühjade kätega.

Maailma suurim lennukitootja Airbus müüs Hiinas ühe päevaga peaaegu 300 reisilennukit. Tootja ja lennuettevõtjad China Southern, China Eastern, Air China ja Shenzhen Airlines teatasid suurtellimustest kokku 292 keskmise pikkusega A320neo mudeliperekonda kuuluva lennuki tellimiseks, vahendab Der Spiegel.

Uudis toetas Airbusi aktsia hinda börsil. Kauplemispäeva lõpuks oli ettevõtte aktsia tõusnud kolm protsenti, mis tegi sellest Saksa Daxi ühe tugevaima tõusja.

Airbusi viimased suuremad tellimused saabuvad vaid paar nädalat enne Ühendkuningriigis toimuvat Farnborough' lennundusnäitust, kus lennukitootjad tavaliselt konkureerivad suurte tellimuste pärast. Nüüd teatas China Eastern Airlines 100 A320neo lennuki tellimisest. Air China tellis 64 ja tema tütarettevõte Shenzhen Airlines veel 32 lennukit. Varem teatas China Southern Airlines 96 A320neo lennuki ostmisest.

Hinnakirja kohaselt on Hiina tellimuste koguväärtus üle 37 miljardi dollari ehk 35,4 miljardi euro. Siiski on õhusõidukite tellimuste puhul tavapärased suured allahindlused. China Southern Airlines märkis ka ise oma teadaandes, et tegelik ostuhind oli madalam.

Need tehingud on esimesed suuremad lennukitellimused Hiinast umbes kolme aasta jooksul. Airbus ja Boeing on aastaid võidelnud maailma suurima rahvaarvuga riigi lennundusturul domineerimise nimel. Mõistagi kannatab sealne lennuliiklus jätkuvalt tõsiselt koroonapandeemia tagajärjel kehtestatud rangete piirangute tõttu. Suure nõudlusega lennukitüüpe, nagu Airbus A320neo, tuleb aga tellida mitu aastat ette, sest tootjate tellimusraamatud on eelkõige selles segmendis ülerahvastatud ja tootmine on pikaks ajaks ette reserveeritud.

China Southerni tellitud lennukid on kavas tarnida aastatel 2024 kuni 2027 ning lennufirma plaanib liisida ka 19 lennukit. Air China ootab oma uusi lennukeid ajavahemikus 2023 kuni 2027 ning Shenzhen Airlines ajavahemikus 2024 kuni 2026.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles