Hollandi keskpanga juht palus orjanduse eest andeks

Copy
De Nederlandsche Banki president Klaas Knot (vasakul) osalemas Suriname ja Hollandi Kariibi mere riikide orjuse kaotamise mälestusüritusel.
De Nederlandsche Banki president Klaas Knot (vasakul) osalemas Suriname ja Hollandi Kariibi mere riikide orjuse kaotamise mälestusüritusel. Foto: KOEN VAN WEEL

Hollandi keskpanga juht palus reedel vabandust asutuse osaluse eest 19. sajandi orjakaubanduses, tegemist on järjekordse kahetsusavaldusega Madalmaade ajaloolise seotuse pärast orjandusega.

Keskpankur palus andeks päeval, mil Holland tähistab orjanduse tühistamise aastapäeva. Sarnaseid kahetsusavaldusi on viimastel aastatel teinud ka kohalikud võimud suurlinnades nagu Amsterdam, Rotterdam ja Utrecht.

De Nederlandsche Bank on tunnistanud, et oli aastatel 1814-1863 seotud Atlandi-ülese orjakaubandusega ja maksis isegi kahjutasu istanduste omanikele, nende seas keskpanga nõukogu liikmed, kui riik orjanduse tühistas.

Keskpanga president Klaas Knot ütles kogunemisel Amsterdamis: «Palun täna De Nederlandsche Banki nimel selle laiduväärse fakti eest andeks.»

«Palun andeks kõigi ees, kes taandati oma nahavärvile paljude, nende seas minu eelkäijate, isiklike valikute tõttu.»

Pank teatas ka meetmetest suurendada mitmekesisust ja kaasavust oma ridades ja viie miljoni eurose fondi loomisest, et rahastada projekte, mille eesmärk on vähendada 19. sajandi orjanduse negatiivseid mõjusid tänapäeva ühiskonnale.

Täpselt aasta tagasi palus Amsterdami meer Femke Halsema andeks Hollandi pealinna rolli eest orjakaubanduses. Aprillis tegi seda ka Hollandi pank ABN AMRO.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles