Ukraina sõjapõgenikud hakkavad Eestis pensionit saama (2)

Copy
Eesti ja Ukraina lipp lehvivad lootusrikkalt kõrvuti.
Eesti ja Ukraina lipp lehvivad lootusrikkalt kõrvuti. Foto: Urmas Luik (Pärnu Postimees)

Vanaduspensioniealistel Ukraina sõjapõgenikel on võimalik taotleda oma pensioni väljamaksmist ka Eestis. 

Juba praegu makstakse Ukraina sõjapõgenikele toetust, et katta nende Ukraina pensioni ja Eesti rahvapensioni vahet, mis on 275 eurot. Varem Ukrainas sularahas välja makstud pensioni kättesaamiseks Eestis tuleb Ukraina pensionäridel teha sotsiaalkindlustusametile avaldus.

«Ühest riigist teise liikuv inimene, kes on EL liikmesriigi kodanik või riigi kodanik, kellega Eesti on sõlminud pensione käsitleva välislepingu, saab kätte oma pensioni sõltumata sellest, millises riigis ta elab,» sõnas sotsiaalkindlustusameti pensionivaldkonna teenuse juht Katre Pall.

Teise kvartali seisuga on Eesti-Ukraina lepingu alusel määratud pension 1601 inimesele, kes elavad Ukrainas ja saavad pensioni Eestist. Ukraina maksab Eestisse pensionit 281 inimesele.

Ukraina sõjapõgenikest, kes tulid Eestisse, on soovi avaldanud Ukrainast määratud pensioni ülekandmiseks ca 40 inimest.

Välislepingu alusel on võimalik Eestis elaval inimesel taotleda lisaks Ukraina riigile ka Austraalia, Kanada, Moldova, Venemaa ja Valgevene riikide pensioni seal töötatud perioodide eest. Oluline on, et vastavas riigis töötatud aeg on vähemalt ühe kalendriaasta pikkune. Teisalt on võimalus taotleda piiriülest pensioni maksmist ka neil inimestel, kes on elu jooksul teeninud vähemalt ühe aasta pensionistaaži mõnes Euroopa majanduspiirkonna riigis.

Teise riigi pensioni saamiseks tuleb esitada sotsiaalkindlustusametile avaldus pensioni saamiseks välislepingu alusel. Avaldust esitades tuleb arvesse võtta, et lepingu alusel makstakse teise riigi pension välja kord kvartalis. Lisaküsimuste korral saab sotsiaalkindlustusametiga ühendust võtta helistades infotelefonile 612 1360 või külastades sotsiaalkindlustusameti teenindusbürood.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles