Makseraskustesse sattunud inimesel on tänasest rohkem võimalusi

Copy
Pankrot
Pankrot Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Täna jõustub füüsilise isiku maksejõuetuse seadus, millega lihtsustatakse füüsilise isiku maksejõuetusmenetluse algatamise taotlemist. 

Eraisikul on edaspidi võimalik algatada maksejõuetusmenetlus ühtse maksejõuetusavalduse alusel.

Maksejõuetusavalduse saab esitada kohtule nii pankroti väljakuulutamiseks ja kohustustest vabastamiseks kui ka võlgade ümberkujundamiseks. Maksejõuetusavaldus hakkab asendama seega pankrotiavaldust, kohustustest vabastamise avaldust ja võlgade ümberkujundamise avaldust.

«Ühtse maksejõuetusavaldus annab võlgnikule vabaduse oma valitud menetlusliiki vahetada. Pankrot ei ole alati ainus lahendus ja seega võimaldame alates tänasest valitud menetlusliiki sujuvalt ja lihtsalt vahetada,» selgitas justiitsminister Maris Lauri.

Võlgnikul on võimalik jätta menetlusliigi valik ka lahtiseks ning valida sobiv menetlus usaldusisiku ja kohtu abiga. Füüsilisest isikust võlgnikku hakkab tema maksejõuetusmenetluse algatamisel nõustama usaldusisik ning ajutist haldurit füüsilisele isikule enam ei nimetata.

Võlgnikul on maksejõuetusavalduse esitamisel võimalik valida kahe erineva vormi vahel

  • Kui võlgnik soovib ainult enda makseraskuste lahendamist, saab ta valida vormi nimetusega «võlgniku maksejõuetusavaldus».
  • Kui aga võlgnik on abielus ja ka abikaasal on makseraskused, on abikaasadel võimalik esitada ühine avaldus enda makseraskuste lahendamiseks. Sellisel juhul valivad abikaasad vormi nimetusega «abikaasade ühine maksejõuetusavaldus».
  • Ka võlausaldajal on õigus esitada võlgniku suhtes maksejõuetusavaldus. Selleks peab võlausaldaja valima vormi nimetusega «võlausaldaja maksejõuetusavaldus».

Lisaks on ettenähtud veel vormid varanimekirja, võlanimekirja ja võlgade ümberkujundamise kava esitamiseks. Kõik vormid on leitavad justiitsministeeriumi kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles