Venemaa: G7 hinnalagi toob naftaturul puudujäägi

PM Majandus
Copy
Venemaa asepeaminister Aleksandr Novak.
Venemaa asepeaminister Aleksandr Novak. Foto: Evgenia Novozhenina

Tööstusriikide ühenduse G7 plaan kehtestada Vene naftale hinnalagi toob kaasa puudujäägi maailma turgudel, ütles Vene asepeaminister Aleksander Novak neljapäeval.

Novaki kommentaarid tulid pärast seda, kui G7 juhid leppisid teisipäeval kokku, et uurivad «Venemaa fossiilkütuste, sealhulgas nafta, ajutise impordihinna ülempiiri kehtestamise võimalikkust», ning andsid ministritele korralduse antud ettepanekut kiiresti analüüsida, vahendab Reuters.

«See on järjekordne katse sekkuda turumehhanismidesse, mis võib turu tasakaalust välja viia,» ütles Novak ja hoiatas, et turul tekib puudus ja hind hakkab tõusma.

Euroopa Liidu ametnikud ütlesid neljapäeval Reutersile, et Saksamaa ja teised ELi valitsused suhtuvad sellesse ideesse umbusklikult.

Venemaa vajab analüütikute sõnul oma eelarve tasakaalustamiseks, et toornafta hind oleks 100 dollarit barreli kohta. Praegu kaupleb Brenti toornafta umbes 110 dollaril barreli kohta.

Novaki sõnul on üsna suur osa Venemaa naftast ja naftatoodetest suunatud ümber Aasia turgudele, mis võimaldas Moskval taastada juunis oma naftatootmise 9,9 miljoni barrelini päevas (bpd) võrreldes märtsis ja aprillis registreeritud 9 miljoni barreliga päevas.

«Oleme kindlad, et suve jooksul taastame (naftatootmise sanktsioonieelsele tasemele) ja Venemaa roll (OPEC+) kokkuleppes on selline, nagu ta oli varem,» ütles Novak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles