Kaupade liikumine läbi Leedu Kaliningradi võib lähipäevil taastuda (13)

Copy
Vene kaubarong suundumas läbi Leedu Kaliningradi.
Vene kaubarong suundumas läbi Leedu Kaliningradi. Foto: MINDAUGAS KULBIS

Kaubavahetus Leedu raudtee kaudu Venemaa Kaliningradi piirkonnaga võib taastuda juba mõne päeva pärast, teatas uudisteagentuur Reuters.

Kaks asjaga kursis olevat allikat ütlesid uudisteagentuurile, et läbirääkimised Kaliningradi Euroopa Liidu sanktsioonide nimekirjast väljajätmiseks on lähenemas kompromissile. 

Leedu ja Poola vahel Läänemere rannikul asuva Kaliningradi kaubavood Venemaalt maismaad pidi suleti juunis ELi Venemaa-vastaste sanktsioonide raames.

Venemaa on nõudnud Leedult piirangute kaotamist raudteetranspordilt Kaliningradi. Leedu sõnul on embargonimekirjas olevate toodete transpordi keeld läbi Leedu Kaliningradi EL-i, mitte Leedu otsus.

Leedu välisministeeriumi pressiesindaja ütles, et Leedu jätkab konsultatsioone Euroopa Komisjoniga sanktsioonide kohaldamise üle, ja et mis tahes muudatus ei tohiks Leedut eraldi välja tuua.

«Sanktsioone tuleb jõustada ning mis tahes otsused ei tohiks kahjustada ELi sanktsioonipoliitika usaldusväärsust ja tõhusust,» lisas ta.

Üks Reutersi allikates ütles, et nad eeldavad kompromisskokkuleppe leidmist 10. juuliks ja teise isiku sõnul võidakse sellega välja tulla juba järgmisel nädalal.

Ühe võimaliku kompromissi kohaselt võiks kaubavedu Venemaa ja Kaliningradi vahel vabastada ELi sanktsioonidest põhjusel, et tegemist ei ole tavapärase rahvusvahelise kaubandusega, sest eksklaav on osa Venemaast.

See mööndus kehtiks tingimusel, et sanktsioonide alla kuuluvat kaupa kasutatakse Kaliningradis ja seda ei eksporditaks Kaliningradi sadama kaudu edasi.

Seda oleks aga raske tagada ja selle tõttu võib Leedu, kelle ülesanne oleks kindlaks teha kaupade lõppsihtkoht, sattuda uude konfrontatsiooni Venemaaga.

Seni on ELi sanktsioonid Venemaa vastu takistanud raua, terase ja metallide vedu Kaliningradi läbi ELi riikide. Alates 10. juulist lisandub sanktsioonide alla kuuluvate kaupade nimekirja ka tsement ja alkohol, augustis kivisüsi ja detsembris naftatooted. Sanktsioonide viimases etapis, kohaldataks sanktsioone ligikaudu poolele Venemaalt Kaliningradi saadetavatest kaupadest.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles