Equinor plaanib ehitada Euroopa ja Norra vahele süsihappegaasitoru

Copy
Equinori lipp.
Equinori lipp. Foto: Ints Kalnins

Norra naftahiid Equinor esitles kolmapäeval projekti ehitada torujuhe Mandri-Euroopa tööstusfirmade toodetava süsihappegaasi transportimiseks ja ladustamiseks Norrasse.

Kui see ellu viiakse, oleks tegemist ühe suurima süsihappegaasi kogumise ja säilitamise (CCS) projektiga maailmas.

Saastavad tööstused näevad süsihappegaasi kogumist lahendusena, mis lubaks neil jätkata tegutsemist hoolimata rangetest emissiooni vähendamise meetmetest, mida on vaja kliimamuutuse pidurdamiseks.

«Avamere torujuhe on plaani kohaselt võimeline transportima 20-40 miljonit tonni süsihappegaasi aastas, kattes mitme Euroopa tööstusosalise esilekerkiva vajaduse CCS järele,» teatas Equinor.

See on võrdne umbes 3-6 miljoni eurooplase emissiooniga.

Belgia energiataristufirma Fluxys hakkaks käitama terminali Zeebrugges, mis koguks süsihappegaasi sadamas peatuvatelt laevadelt ja torujuhtmega ühendatud tehastelt. Ette on nähtud ka täiendavate torujuhtmete ehitamine teistele tööstusklientidele.

Süsihappegaas transporditakse seejärel Equinori torujuhtme kaudu Norrasse, kus see ladustatakse merepõhja.

Projekt on endiselt teostatavusuuringu faasis. Equinor ja Fluxys teevad koostööd võimalike klientidega ja loodavad jõuda investeerimisotsuseni 2025. aastaks.

ÜRO on märkinud, et maailm peab hakkama koguma ja säilitama süsihappegaasi õhust ja merest sõltumata sellest, kui kiiresti õnnestub riikidel oma kasvuhoonegaaside emissiooni vähendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles