Vene valuuta kallinemine jätkub: dollari kurss langes 50 rublani

Erkki Erilaid
Copy
Rublad ja dollarid.
Rublad ja dollarid. Foto: Dado Ruvic

Kui enne sõja algust oli dollari kurss 75-80 rubla ja tõusis Venemaa sissetungi esimestel päevadel koguni üle 130 rubla, siis täna hommikul odavnes dollar 50,01 rubla tasemele.

Niivõrd madalal tasemel oli dollar viimati 2015. aasta mais, vahendas Reuters. Rubla kallinemist toetavad endiselt kapitalikontroll, venelaste vähenev nõudlus välisvaluuta järele ja piirangud valuutahoiuste väljavõtmisele pankadest.

Rublast on sel aastal saanud maailma parima tootlusega valuuta, mida toetavad lisaks veel ka toormeekspordist saadav tulu, impordi järsk langus ja ekspordile orienteeritud Venemaa ettevõtetele kehtestatud kord vahetada enamik teenitud välisvaluutast kuu lõpus rubladeks.

Euro suhtes kallines rubla täna 3 protsenti, 52,91 rublani.

Kui idanaabri energiaekspordi tulud on sõja ajal suurenenud, siis kahandab tugev rubla ettevõtete sissetulekuid muude kaupade välismaale eurode ja dollarite eest müümisel. Asepeaminister Andrei Belousov ütles sel kuul, et tööstustel oleks mugavam, kui rubla kurss langeks dollari suhtes 70–80 peale.

«Paljud Venemaa ettevõtted, peamiselt need, kes pole nafta- ja gaasieksportijad, kannatavad juba rahaliselt,» lisas CentroCreditBanki ökonomist Jevgeni Suvorov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles