HULL HIND ⟩ Tuulevaikne ilm viis elektrihinna taevasse (13)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Foto: www.freepik.com / montaaž Liina Õun

Kui öösel püsis elektrihind alla 30 euro, siis täna päeval tuleb elektri eest maksta 290–390 eurot megavatt-tunni eest. Põhjus on ilmne: tuult lihtsalt ei ole.

Elektribörsi Nord Pool Eesti hinnapiirkonnas tõusis päeva keskmine hind täna teisipäevaga võrreldes 57,8 protsenti, 244,9 euroni megavatt-tunnist. Seejuures aitavad päeva keskmist alla tuua öised madala hinnaga tunnid: kella üheksast hommikul kuni 11 õhtul on keskmine hind lausa 339 eurot megavatt-tunnist.

Tootmisgraafikutelt on näha, et suurt osa krõbedas elektrihinnas mängib tuuleenergia puudumine. Kui öösel töötasid Soome tuulepargid keskeltläbi võimsusega 2500 megavatti, siis keskpäevaks oli nende tootmisvõimsus langenud rohkem kui 5 korda, ca 400 megavatini. 

Kuna Soomest odavat energiat peale ei tule, on ka Estlinki ülekandekaablite võimsusest kasutusel vaid kolmandik ning meie hind püsib Soomega võrdne.

Ka Eesti tuuleparkide tootmisvõimsus jääb hetkel (kell 13) alla 30 megavati, mis on rohkem kui 10 korda väiksem nende potentsiaalsest tootmisvõimsusest.

Siiski toodab Eesti endiselt elektrit rohkem kui tarbib. Eleringi andmetel oli täna kella 11–12 ajal Eesti toomine 1347 megavatt-tundi ja tarbimine 1125 megavatt-tundi. Ligi 1000-megavatise võimsusega töötavad praegu Eesti Energia Narva põlevkivijaamad, ülejäänud osa katavad suures osas päikeseenergiatootjad. Seejuures on Eesti Energial plaanilises hoolduses Eesti elektrijaama 8. plokk (194 MW) ning remondi tõttu rivist väljas Eesti Elektrijaama plokk nr 5 (173 MW).

Kuna Eesti- ja Läti-vahelisest 1440 MW ühendusest on hooldustööde tõttu praegu saadaval vaid 600 MW, on Eesti hind lõunanaabrite omast oluliselt soodsam. Lätis ja Leedus maksab elekter täna keskmiselt lausa 317,03 eurot ehk 29,5 protsenti rohkem kui Eestis.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles