Britid ähvardavad energiakriisi ägenemise korral mandrile suunduvad gaasitorud kinni keerata

Erkki Erilaid
Copy
Gaasitoru kraanid.
Gaasitoru kraanid. Foto: Joe Klamar

Ühendkuningriik kavatseb Venemaa gaasikriisi ägenemise korral kahesuunalised toruühendused Belgia ja Hollandiga sulgeda.

ÜK katkestaks gaasitarned Mandri-Euroopasse juhul, kui neid hädaolukorra plaani kohaselt tabab tõsine defitsiit, kirjutas Financial Times.

Võrkudevaheliste torujuhtmete sulgemine on Ühendkuningriigi gaasi hädaolukorra plaani üks varajasi meetmeid, mille valitsus kavatseb käivitada, kui tarned lähikuudel vähenevad.

Euroopa gaasiettevõtted on pöördunud Ühendkuningriigi poole palvega teha koostööd ELiga ja hoiatanud, et võrkudevaheliste ühenduste sulgemine võib pikaajalise gaasipuuduse korral anda tõsise tagasilöögi. ELi energiaettevõtted soovitavad brittidel sellest meetmest loobuda, sest suvel liigub gaas küll mandrile, kuid talvel jälle suurtes kogustes Ühendkuningriigi suunas.

ÜK kavatseb hädaolukorra plaani testida septembris. Torujuhtmed sulgetaks vastavalt neljaetapilise hädaolukorra lahendamise plaanile siis, kui gaasist tekib tõsine nappus, mis põhjustaks süsteemis rõhu kadumise. Hädaabimeetmete järgmiseks etapiks on suurtele tööstustarbijatele tarnete sulgemine ja tarbimise vähendamise üleskutse kodumajapidamistele.

Saksamaa ja Holland käivitasid sel kuul oma hädaolukorra plaanid, taaskäivitades söejaamad ja kutsudes tööstust üles vähendama gaasitarbimist pärast seda, kui Venemaa vähendas gaasitarneid.

Alates märtsist on kaks Suurbritanniat Belgia ja Hollandiga ühendavat merealust torujuhet töötanud maksimaalse võimsusega, eksportides mandrile 75 miljonit kuupmeetrit gaasi päevas, et Euroopa saaks oma gaasihoidlaid täita. Ühendkuningriigil on gaasihoidlaid vähe, nii et ülemäärased tarned suvisel madalhooajal, sealhulgas veeldatud maagaas (LNG), saadetakse mandrile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles