KUUMALAINE ⟩ Tööinspektsioon peatab töö kohtades, kus siseruumis on liiga palav (2)

Copy
Termomeeter.
Termomeeter. Foto: Sille Annuk

Tööinspektsiooni infotelefonile on kuumalaine ajal helistanud arvukalt murelikke töötajaid, kelle töökohas meenutab temperatuur Sahara kõrbe. Tööinspektorid peatavad alates tänasest töö siseruumides, kus temperatuur ületab 30 kraadi.

Tööandja kohustus on tagada töötingimused, mis ei kahjusta töötaja tervist ja ohutust. Kui töökohal on kõrge temperatuur, peab tööandja leidma lahenduse, et olukord töötajat võimalikult vähe kahjustaks.

Näiteks võib anda lisavaheaegu ajal, mil temperatuur on kõrge. Kui temperatuur langeb, saab tavapärase töökorraldusega jätkata. Vaheaegu peaks olema võimalik pidada jahedas (kuid mitte liiga külmas) puhkeruumis.

Kindlasti peab kuumadel päevadel olema kättesaadav piisavalt joogivett, soovitavalt mineraalainete sisaldusega, sest higistamine viib organismist välja mineraalaineid ja soolasid.

Tööinspektsiooni poole pöördunute muresid

«Pean pesema tumeda pinnaga klaasfassaadi, õues on 34 kraadi. Kui kaua ma tohin seda teha?»

«Meie tootmishoones on 48 kraadi, aga tööandja ei luba lisapause teha, sest piisavalt töötajaid ei ole.»

«Meie töökodades pole konditsioneere, puudub ventilatsioon, aknad ei käi lahti, ventilaatoreid tööandja ei anna, töökojas on temperatuur 30 kraadi. Teeme elektrimootoreid, meil on füüsiline töö, higistame palju, T-särkidest saab higi välja väänata.»

Tööinspektsiooni järelevalve osakonna juhataja Silja Soone sõnul on kuumalaine jaganud Eesti tööandjad justkui kaheks. «On mõistlikud tööandjad, kes on korraldanud töögraafiku ümber, taganud võimaluse inimestele end jahutada või kõige kuumemal ajal ei kutsugi töötajaid tööle. Samas on neid töökeskkondi, kust inimesed helistavad ja kirjutavad meile, sest tööandja ei võta nende muret kuulda,» oli ta nördinud.

Kõnede arvukuse tõttu võttis tööinspektsioon vastu otsuse, et alates tänasest peatatakse töö siseruumides olevates töökohtades, kus tehakse füüsilist tööd ja kus töökeskkonna õhutemperatuur on võrdne välistemperatuuriga 30 kraadi või kõrgem sellest, ning kus tööandja ei ole ette näinud meetmeid töötajate tervisekahjustuse vältimiseks.

«Eriti kiiresti peatame töö nendes töökohtades, kus selline vihje tehti tööinspektsioonile ka möödunud aasta kuumalaine ajal. Töö peatamisega soovime ärgitada tööandjaid looma töötingimusi, kus inimesed saaksid töölt koju minna sama tervena, kui nad sinna läksid,» rõhutas Soon.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles