Saksamaa lõi arvud kokku: need 8 tööstusharu satuvad gaasipuuduse tõttu löögi alla (1)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Statistikaameti andmeil olid teenused küll 0,8 protsenti odavamad kui mullu augustis, ent Vitsuri hinnangul on see olulisel määral seotud energia odavnemisega.
Statistikaameti andmeil olid teenused küll 0,8 protsenti odavamad kui mullu augustis, ent Vitsuri hinnangul on see olulisel määral seotud energia odavnemisega. Foto: Ants Liigus

Samal ajal kui Eestis LNG-terminali ehitusega ametis ollakse ning muidu Incukalnsi gaasimahuti peale loodetakse, räägitakse Saksamaal juba avalikult, et sügisel tuleb tõenäoliselt nii tarbijatel kui ka ettevõtetel energia-kriisiplaanid käiku lasta.

Sel nädalal teatas rahvusvaheline energiaagentuur, et Venemaa võib täielikult Euroopasse suunduva gaasiekspordi kinni keerata ning Euroopa Liit omakorda andis riikidele käsu oma mahutid vähemalt 80 protsendi ulatuses sügiseks täis panna.

Saksamaal räägivad poliitikud juba, et firmad peavad end valmis panema võimalikuks gaasi- ja laiemalt energiapiiranguteks. Selleks puhuks arvutati Saksamaal välja, millised tööstusharud gaasinappuse all kõige enam kannatama hakkavad, vahendab Handelsblatt.

Mis toimub Eestis

Eestis kasutatakse gaasi eelkõige tööstuses ning soojusenergias. Eesti põllumajandus- ja kaubanduskoja andmetel ulatus tööstussektori gaasitarbimine möödunud aastal ca 1 TWh, millest suurimate gaasitarbijatena toiduainete ja joogitootmine tarbis 2020. aastal ca 0,33 TWh, paberi- ja trükitööstus 0,23 TWh ja ehitusmaterjalide tootmine 0,21 TWh.

Koja andmetel ei ole toiduainetööstuse gaasivajadus tagatud ning sektoris tehakse ettevalmistusi tarbimise vähendamiseks.

Arvutused tehti osaliselt 2019. aasta andmete põhjal.

1) Joogitööstus: Saksamaa joogitööstus neelab juba tootmisprotsessi enda käigus omajagu energiat, aga lisaks tuleb arvestada, et äri hakkaksid mõjutama ka muud energiapiirangud, näiteks pakendi- ja transporditööstuses.

2) Ravimitööstus: ravimisektori esindajate hinnangul tähendaks gaasitarnete lõppemine, et löögi alla satub elutähtsate ravimite tootmine.

3) Tekstiilitööstus: siia alla käivad osaliselt ka tööstustekstiilid, näiteks tuletõrjevoolikud.

4) Trükitööstus: Handelsblatti andmetel on võimalik siin gaasi teiste energiaallikatega asendada.

5) Sõidukitööstus (v.a. autod): gaasitarnete lõpp võib tähendada suuri takistusi näiteks laeva- ja rongiehitajatele. Siia alla käivad laiemalt ka näiteks akud või ka istmete jaoks vajalikud vahtmaterjalid, mille jaoks protsessis gaasile on raske aseainet leida.

6) Keemiatööstus: Saksamaa andmetel on riigis ca 2000 keemiaettevõtet ning sektor on üks gaasinäljasemaid. Gaasi vajatakse näiteks ammoniaagi tegemiseks.

7) Metallitööstus: kui gaasi ei ole, panevad paljud ettevõtted uksed kinni, sest gaasi läheb tarvis osa sulamisprotsesside juures.

8) Paberitööstus: ka siin maalivad ettevõtlusorganisatsioonid väga tumeda pildi. «Gaasiembargo tähendaks paberitööstusele laiaulatuslikku tootmise lõpetamist,» teatas paberitööstuse eestkõneleja Alexander von Reibnitz.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles