Isehakanud energiatootjad ajavad elektrivõrgu umbe (15)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Kõrgest elektrihinnast vapustatud eestimaalased toodavad elektrit sellise tuhinaga, et see ei mahu Elektrilevi võrku enam hästi äragi.
Kõrgest elektrihinnast vapustatud eestimaalased toodavad elektrit sellise tuhinaga, et see ei mahu Elektrilevi võrku enam hästi äragi. Foto: Elmo Riig/Sakala

Eesti elektrivõrk on disainitud põhimõttel, et Narva põlevkivijaamades toodetakse suur kogus elektrit, mis üle Eesti laiali jaotakse. Kui kõrgete elektrihindade tõttu tärkas tuhandetes inimestes korraga soov ise tootjaks hakata ja elektriring teistpidi pöörata, tekkis probleem – praegune võrk pole suuremahuliseks hajatootmiseks loodud.

Ainuüksi mais esitati ­Elektrilevile 1077 uut elektritootja liitumistaotlust koguvõimsusega ligi 90 megavatti. See on kogus, mis täisvõimsusel suudaks katta pea kümnendiku Eesti suvisest tarbimisest. On aga enam kui selge, et kõik need päikesepaneelid võrku ei ühendu ning määravaks saab, millise hinnapakkumise Elektrilevi tootjatele võrguga liitumiseks teeb.

«Iga uue tootja puhul hindame tema võrku lisamisega kaasnevaid kulusid eraldi. Kui vaba võimsus on olemas, piisab arvesti vahetamisest. Kui vaba võimsust ei ole, lisanduvad liitumistasule elektrivõrgu ümberehitusega seotud kulud,» selgitab alustuseks Elektrilevi varahaldusjuht Rasmus Armas.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles