G7 liidrid lubasid töötada rohkem kliimamuutusega (3)

Copy
G7 ja koostööriikide ühispilt.
G7 ja koostööriikide ühispilt. Foto: Lemouton / POOL

Maailma juhtivate tööstusriikide ühenduse G7 liidrid otsustasid esmaspäeval, et teevad senisest tihedamat koostööd, tagades samal ajal energiajulgeoleku oma kodanikele.

Võõrustajariigi Saksamaa edastatud ühisavalduses rõhutasid liidrid vajadust kiirendada puhtale ja õiglasele energiale üleminekut, mis lõpetaks fossiilkütuste põletamise, ilma et see tooks kaasa töötuse hüppelist kasvu.

Avaldus tõi välja mullu sõlmitud kokkuleppe mitme rikka riigi ja Lõuna-Aafrika Vabariigi vahel, et anda sellele toetust oma suure kivisöest sõltuvuse lõpetamiseks ning taastuvenergiale üleminekuks. Sarnaseid partnerlusi on arutatud ka teiste arengumaadega.

Avaldus kasutas samas ettevaatlikku keelekasutust, viidates vajadusele «vähendada järkjärgult vaibumatut kivisütt», mis omakorda peegeldab eriti teravalt India muret. India on üks neist riikidest, mis kirjutas leppele alla, ent on samuti suuresti sõltuv äärmiselt saastavast kivisöest.

Liidrid toetasid üldsõnaliselt ka ideed üleilmsest «kliimaklubist». Tegemist on Saksamaa välja käidud mõttega, mille kohaselt nõustuksid riigid ambitsioonikate saaste vähendamise eesmärkidega.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles