Kadri Simson: Venemaalt tuleb praegu kaks korda vähem gaasi

Copy
Euroopa Komisjoni energeetikavolinik Kadri Simson.
Euroopa Komisjoni energeetikavolinik Kadri Simson. Foto: Konstantin Sednev

Venemaa gaasitarned Euroopasse on praeguseks eelmise suvega võrreldes poole võrra vähenenud ei saa välistada ka edasist langust, ütles Euroopa energiavolinik Kadri Simson esmaspäeval.

«Venemaa gaasitarned moodustavad praegu poole kogustest, mis laekus eelmisel aastal samal ajal. Need võivad langeda ka edaspidi,» ütles Simson enne EL-i energia-, transpordi- ja telekommunikatsiooniministrite kohtumist.

EL on gaasitarnete osas valmis igasugusteks arenguteks, rõhutas ta.

Simson lisas, et tutvustab esmaspäevasel kohtumisel ministritele konkreetseid samme, mis tema hinnangul aitaksid EL riikidel gaasitarnete vähenemiseks paremini valmis olla. Üks selline samm on gaasinõudluse vähendamise kooskõlastamine.

Simson ütles laupäeval, et 12 EL-i riiki on täielikult või osaliselt Venemaa gaasita jäänud. Ta lisas, et eelmisel nädalal jõudis EL kokkuleppele gaasitarnete suurendamises Iisraeli ja Egiptusega, süvendas koostööd Norraga ning lõpusirgel on otseläbirääkimised Aserbaidžaaniga.

Simson rõhutas, et gaasi ühisostmine eeldab liikmesriikide üksmeelt ja kooskõlastamist ning Euroopa Komisjoni töö loob selleks vajalikud tingimused.

«Hea uudis on see, et mais püstitati taas Euroopasse suunduva LNG voo rekord – 12,8 miljardit kuupmeetrit – see on ajaloo suurim kuumaht,» ütles ta.

Mai lõpus teatati, et Poola, Bulgaaria, Soome ja Holland on uue arveldussüsteemi vastuvõtmisest keeldumise tõttu jäänud ilma Vene gaasist.

Vene presidendi pressiesindaja Dmitri Peskov ütles 9. juunil, et riigid, kes keelduvad maksmast Vene gaasi eest uute reeglite alusel, on tarnetest juba ära lõigatud ning uusi kärpeid ei plaanita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles