Mida Venemaa võlgade maksmata jätmine riigile tähendab?

Copy
epa09993453 Russian President Vladimir Putin (R), and Chairperson of the African Union and Senegalese President Macky Sall (L) meet in the Black Sea resort of Sochi, Russia, 03 June 2022. Sall is on a working visit to Russia.  EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK MANDATORY CREDIT
epa09993453 Russian President Vladimir Putin (R), and Chairperson of the African Union and Senegalese President Macky Sall (L) meet in the Black Sea resort of Sochi, Russia, 03 June 2022. Sall is on a working visit to Russia. EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK MANDATORY CREDIT Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK

Venemaal kehtestatud sanktsioonide tõttu ei suutnud Venemaa oma 100 miljoni dollari suurust intressivõlga tasuda. Mida see riigi majandusele tähendab?

Intressivõla esialgne maksetähtaeg oli 27. mai, mida pikendati pühapäeva õhtuni. Mitmed meediaväljaanded on teatanud, et sanksioonide tõttu ei ole Venemaal võimalik võlgu maksta. Kreml lükkas tagasi väite, et Venemaa on maksejõuetuses: pressiesindaja Dmitri Peskov teatas täna hommikul pressikõnes, et Venemaa maksis võla juba maikuus, kuid Euroclear on rahvusvahelised maksed Lääne sanktsioonide tõttu blokeerinud. Kuigi Venemaal on rohkelt välisvaluutat tänu oma tohututele nafta- ja gaasituludele, on rahvusvahelised sanktsioonid riigi globaalsest finantssüsteemist ära lõiganud ja raskendanud tema võimet teha makseid välismaistele võlakirjaomanikele.

Bluebay Asset Managementi strateeg Timpthy Ash lausus CNBC-le, et makse tasumata jätmisel ei pruugi olla kohest turumõju, sest Venemaa võlakirjade hinnad langesid juba pärast Ukraina sissetungi. Kuid tema kinnitusel mõjutab makse tasumata jätmine järgnevatel aastatel Venemaa reitinguid, turule juurdepääsu ning finantseerimise kulusid.

Ashi sõnul on oluline märkida, et Venemaa saab maksejõuetusest välja tulla vaid siis, kui USA rahandusministeerium annab võlakirjaomanikele loa Venemaa laenuandjatega tingimustes läbi rääkida. See protsess võib tema sõnu kesta aastaid või isegi aastakümneid ka juhul, kui Ukrainaga rahuleping sõlmitakse. See tähendab, et Venemaa rahastamine jääb piiratuks ning laenuraha hind kõrgeks pikaks ajaks.

Tema sõnul ei ole lihtne ka alternatiivsetest allikatest, näiteks Hiina pankadelt laenamine, sest ka neil on maksete tasumata jätmisest keeruline mööda vaadata. «Kui nad on valmis kaasnevate sanktsioonidega riskima, mida nad seni teinud ei ole, ning Venemaale laenu andma, siis lisavad nad laenu hinnale suure riskipreemia,» rääkis ta.

«Kahe-kolme aasta pärast seisab Venemaa silmitsi eksporditulude täieliku kaotamisega,» lisas Ash.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles