Metallide hinnad tegid ränga languse

Erkki Erilaid
Copy
ThyssenKrupi metallitehas Duisburgis, Saksamaal.
ThyssenKrupi metallitehas Duisburgis, Saksamaal. Foto: INA FASSBENDER

Tööstusmetallidega kauplejatel on käimas halvim kvartal pärast 2008. aasta finantskriisi, kuna majanduslanguse mured suruvad toormebörsidel hindu tublisti alla.

Vase hind on märtsi alguse tipust kukkunud juba enam kui 22 protsenti, tina aga koguni ligi kaks korda ja odavnemine jätkub.

Toormebörsidel toimub drastiline pööre võrreldes kahe viimase aastaga, mil metallid koroonapiirangute leevendamisega saabunud optimismi, inflatsiooniennustuste ja tarnehäirete tõttu kallinesid kiiresti. Nüüd on inflatsioon käes ja tarned endiselt häiritud, kuid hinnad langevad, kuna mitmete suurte riikide majandussurutis näib üldise hinnatõusu ja laenuraha kallinemise tõttu üha reaalsem. Lisaks prognoositakse nõudluse langust Hiinas.

Kõige paremini näitabki metalliturgudel valitsevaid meeleolusid vase hinna liikumine, mida kasutatakse laialdaselt rasketööstusmasinatest kuni koduelektroonikani. Metallide osas on kauplejate väljavaade edasiste arengute suhtes halvenenud hoolimata sellest, et Hiina Covid-19 blokeeringud hakkavad leevenema.

«Isegi kui Hiina majandus taastub aasta teisel poolel, ei suuda nende nõudlus üksinda hindu uutele tippudele tõsta,» ütles BOCI Global Commoditiesi toorainestrateeg Amelia Xiao Fu Bloombergile. «Kui teised suuremad riigid liiguvad majanduslanguse suunas, ei kasva ka Hiina erakordselt kiiresti.»

Hiina tootmisaktiivsus juba kahaneb ning S&P Globali mõõdikud näitasid eelmisel nädalal esimest korda viimase kahe aasta jooksul ka Euroopa tööstustootmise vähenemist. USA tootmine langes samuti 23 kuu madalaimale tasemele.

Sellegipoolest viitab vase ja muude tööstusmetallide odavmüügi ulatus sellele, et investorid panustavad lähinädalatel nõudluse veelgi järsemale langusele.

Vask saavutas reedel Londoni metallibörsil 16 kuu madalaima taseme, 8122,50 dollarit tonni kohta, kusjuures juunis on vask odavnenud juba 13 protsenti, mis on viimase 30 aasta üks suurimaid kuiseid kukkumisi.

Pea kõik metallid, alates alumiiniumist tsingini, on pärast sõja algust Ukrainas odavnenud ning Bloombergi tööstusmetallide indeksile prognoositakse teiseks kvartaliks 26-protsendilist langust, mis on kõige järsem langus alates 2008. aasta lõpust.

Metallid on saanud suurema löögi kui teised toorained, mille tarneid on Venemaa sissetung Ukrainasse tugevamini mõjutanud. Näiteks Bloombergi energiasektori indeks on alates märtsist tõusnud 10 protsenti, samal ajal kui põllumajandusindeks langes 9,7 protsenti.

Samas seisavad vase ja mitmete teiste metallide tarbijad endiselt silmitsi kõigi aegade keerulisemate tarneprobleemidega. Globaalsed varud järjest vähenevad ja märkimisväärseid uusi pakkumisi pole kusagilt tulemas. Rohepööre nõuab samuti üha suuremates kogustes tööstusmetalle. Suurim mõju sellest on olnud laialdaselt akudes kasutatava liitiumi hinnale, mis on aastaga kerkinud üle viie korra ja mille odavnemisest pole mingeid märke näha ka tulevikus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles