Biden: G7 kavandab 600 miljardi dollarist taristuprogrammi (1)

Copy
USA president Joe Biden
USA president Joe Biden Foto: Lukas Barth

USA president Joe Biden kuulutas pühapäeval välja G7 projekti, mis konkureerib Hiina tohutu uue Siiditee ehk Vöö ja Tee algatusega, ning näeb ette 600 miljardi panustamist üleilmsetesse taristuprojektidesse vaestes riikides.

 

«Meie eesmärk on koos G7 partneritega mobiliseerida 2027. aastaks globaalseteks taristuinvesteeringuteks 600 miljardit dollarit,» teatas Valge Maja vahetult enne Bideni kõnet, milles ta ettepanekut tutvustas.

Erinevalt Hiina tohutust Siiditee algatusest tuleks G7 kavandatav rahastus suures osas erainvestoritelt ja seetõttu ei ole see tagatud.

Kava eesmärgiks on finantseerida projekte riikides, kus on puudus kõigest - teedest ja sadamatest – ning mis on kuni praeguseni sõltunud Hiina investeeringutest.

Massiivne Vöö ja Tee (BRI) projekt on levitanud Hiina mõjuvõimu üle terve maailma.

Biden, kelle administratsioon keskendub taas USA aktiivsele juhtrollile maailmas, peab uut algatust Hiina omast paremaks ning ennustab sellele suurt edu.

USA presidendi sõnul eraldavad G7 valitsused vaid piiratud koguses raha, kuid samas innustavad investeeringuid erasektorist.

Ühendriikide teatel võimaldab nende algatus vältida võlalõkse ja muud sarnast taktikat, mida Hiina kasutab oma poliitilise mõjuvõimu suurendamiseks haavatavates riikides.

«Me tuleme teile pakkumisega investeerimiseks, et tegelikult edendada teie riiki, edendada majandust ja mõjutada teie SKT-d ja elanikkonda pikaajaliselt,» ütles üks anonüümsust palunud USA ametnik.

USA juhitud algatuse sihtriigid asuvad Aafrikas, Lõuna-Ameerikas ja samuti ka suures osas Aasiast. Venemaa sissetung Ukrainasse tähendab seda, et algatus võib hõlmata isegi Ida-Euroopa riike, ütles ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles