Prantsuse energiaettevõtete juhid ärgitavad energia kokkuhoiule (1)

Copy
Kõrgepinge elektriliinide mastid Prantsusmaal.
Kõrgepinge elektriliinide mastid Prantsusmaal. Foto: STEPHANE MAHE

Tarbijad peavad asuma koheselt oma energiatarbimist piirama, teatasid Prantsuse kolme suure energiaettevõtte juhid pühapäeval, hoiatades tuleval talvel puhkeda võivate sotsiaalsete rahutuste eest, kui ei õnnestu varusid täiendada.

«Pingutus peab olema kohene, kollektiivne ja massiline,» kirjutasid TotalEnergies juht Patrick Pouyanné, EDF-i tegevjuht Jean-Bernard Lévy ning ENGIE tegevdirektor Catherine MacGregor nädalalehes Le Journal du dimanche.

Üleskutse tuleb ajal, mil Euroopa riigid valmistuvad Vene gaasi tarnekärbeteks, ehitades ujuvterminale ja püüdes saada gaasitarneid laevadel.

Kolme energiakompanii juhid hoiatasid aga ühisartiklis, et energiatootmist võib mõjutada põua tõttu tekkiv hüdroelektri vähesus.

«Nendest raskustest tulenev energiahindade järsk tõus ohustab meie sotsiaalset ja poliitilist koetist ning mõjutab liiga tõsiselt perede ostujõudu,» kirjutasid nad, lisades, et «parim energia on see, mille me jätame kasutamata». Selleks peavad kõik tarbijad nende meelest muutma oma harjumusi.

Prantsusmaa sõltub Venemaa energiatarnetest vähem kui Saksamaa, saades ligi 70 protsenti oma elektrivajadusest tuumajaamadest.

Rahvusvahelise Energiaagentuuri (IEA) järgi tuleb aga Prantsusmaal kliimaeesmärkide saavutamiseks rohkem panustada vähese süsinikuheitega energiatehnoloogiatesse ning energiatõhusate lahenduste kasutuselevõttu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles