G7 kehtestab Venemaale kullaekspordikeelu (3)

Copy
Töötaja Siberis Krasnojarski linnas Krastsvetmeti tehases 99,99 protsendilise puhtusega märgistatud kullakange kärutamas.
Töötaja Siberis Krasnojarski linnas Krastsvetmeti tehases 99,99 protsendilise puhtusega märgistatud kullakange kärutamas. Foto: Reuters/ScanPix

USA kinnitas pühapäeval, et G7 süvendab sanktsioone Moskvale ning keelab importida Venemaalt kulda.

 

«Üheskoos teatab G7, et keelustame Venemaa kulla impordi, mis annab Venemaale kümneid miljardeid dollareid tulu,» säutsus Ühendriikide president Joe Biden Twitteris.

Eelnevalt teatas Suurbritannia pühapäeval nelja G7 riigi (Suurbritannia, Kanada, Jaapan ja USA) kavatsusest keelata Venemaal kullaeksport, et mitte lasta Vene oligarhidel Moskva-vastaste sanktsioonide mõju leevendada.

Nüüd aga kinnitas USA, et ka ülejäänud riigid liituvad sanktsiooniga, mis ametlikult avalikustatakse teisipäeval.

Briti peaministri Boris Johnsoni sõnul oleks see täpne löök Vene oligarhide ja president Vladimir Putini sõjamasina pihta.

Arvestades Londoni-keskset rolli rahvusvahelises kullakaubanduses ning USA, Jaapani ja Kanada samaaegset tegevust, on sellel meetmel ülemaailmne haare, mis sulgeb kauba ametlikelt rahvusvahelistelt turgudelt, leiab Suurbritannia.

Kuld on Venemaa jaoks suur ekspordiartikkel, olles 2021. aastal Vene majanduse jaoks väärt 12,8 miljardit Briti naela (14,65 miljardit eurot).

Kuna Putini Venemaa jaoks kehtivad lääneriikide karmid sanktsioonid, on rikkaimad venelased kiirustanud oma varad kullaks konverteerima, et ära hoida finantspiirangute mõju.

G7 tippkohtumine toimub Baierimaa Alpides ning selle keskseks teemaks on Ukraina toetamine Venemaa kallaletungi vastu.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles