Zimbabwe aastainflatsioon kahekordistus kahe kuuga 191,6 protsendini

Copy
Zimbabwe dollarid.
Zimbabwe dollarid. Foto: AARON UFUMELI

Zimbabwe aastainflatsioon kahekordistus kahe kuuga, tõustes juunis 191,6 protsendini, selgus laupäeval ametlikust statistikast.

Inflatsioon oli aprillis 96,4 protsenti, kuid tõusis kiiresti, kuna leiva ja toiduõli hinnad kerkisid Ukraina sõja tõttu.

Zimbabwe president Emmerson Mnangagwa ütles, et tema valitsus kuulutab lähipäevil välja uued meetmed, mis on suunatud inflatsioonile ja põhitarbekaupade hinnatõusule, teatas riigi kontrolli all olev ajaleht Herald, kuid ei esitanud üksikasju meetmete kohta.

Viimased majandusmeetmed, mille Mnangagwa 7. mail välja kuulutas, viisid pankade igasuguse laenamise keelamiseni, kuna neid süüdistati kohaliku valuuta kokkuvarisemise õhutamises.

Põhikaupade, sealhulgas leiva hind on hüppeliselt tõusnud, mistõttu pakkus keskpank eelmisel nädalal pagaritele juurdepääsu välisvaluutale, et ohjeldada hinnatõusu. Reedel teatas energeetikasektorit reguleeriv asutus gaasi hinna teisest tõusust kuu aja jooksul.

Zimbabwe dollar on sel aastal nõrgenenud USA dollari suhtes 70%, mistõttu on see ühtlasi tänavu Aafrika kõige nõrgem valuuta. Ametlikult on kohaliku valuutaühiku hind Z$355 USA dollari eest, kuid paralleelturul vahetatakse seda 500 ja 670 dollari vahel.

Hinnatõus tuletab meelde hüperinflatsiooni rohkem kui aastakümme tagasi, kui keskpank andis 2008. aastal välja isegi rahatähe nominaaliga 100 triljonit Zimbabwe dollarit. Valitsus läks siis kohalikult valuutalt üle USA dollarile ja Lõuna-Aafrika Vabariigi randile.

2019. aastal võttis valitsus aga uuesti kasutusele Zimbabwe dollari, mis on sestpeale kiiresti väärtust kaotanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles