Mitmed USA ettevõtted pakuvad pärast ülemkohtu otsust oma töötajatele aborditoetust (2)

PM Majandus
Copy
Abordiõiguste eest võitlevad meeleavaldajad protesteerimas Ülemkohtu eest, pärast ülemkohtu otsust tühistada föderaalselt kaitstud õigus abordile.
Abordiõiguste eest võitlevad meeleavaldajad protesteerimas Ülemkohtu eest, pärast ülemkohtu otsust tühistada föderaalselt kaitstud õigus abordile. Foto: Gemunu Amarasinghe

Mitmed Ameerika firmad on teatanud, et nad maksavad oma töötajate reisikulud, kui nad peavad reisima teise osariiki aborti tegemiseks.

USA ülemkohus otsustas reedel tühistada laiaulatusliku abordiseaduse pärast seda, kui Roe vs. Wade, mis on suunanud riigi abordipoliitikat alates 1973. aastast, tühistati koos teise pretsedendiga.

Otsus tähendab, et iga osariik saab tulevikus ise otsustada oma abordiseaduste üle. Vähemalt 13 osariiki on juba vastu võtnud niinimetatud päästeseadused, mis võimaldaksid peaaegu täielikku abordikeeldu.

Mitmed suured USA ettevõtted teatasid seepuhku reedel pärast ülemkohtu otsust, et nad katavad oma töötajate kulud, kui nad peavad sõitma teise osariiki aborti tegema. Antud firmade hulgas on näiteks meediagigant Walt Disney, Facebooki emafirma Meta ja sporditarvete tootja Dick's Sporting Goods, kirjutab Reuters. 

Meta pressiesindaja sõnul hüvitab ettevõte oma töötajate reisikulud, kuid hindab ka, kuidas seda kõige paremini teha, arvestades sellega seotud õiguslikke keerukusi. Dick's Sporting Goods teatas, et maksab oma töötajatele või nende pereliikmetele 4000 dollari ulatuses reisikulusid, kui abort ei ole lähedal kättesaadav.

USA suurim pank JP Morgan Chase kinnitas, et laiendab juuli algusest oma tervishoiuteenuste hüvitisi, et katta oma töötajate reisimine riikidesse, kus abort on lubatud.

Väli- ja spordirõivaste tootja Patagonia sõnul maksavad nad lisaks reisikuludele oma töötajate eest kautsjoni, kui nad osalevad abordivastastel meeleavaldustel ja neid vahistatakse. Kautsjoni makstakse neile töötajatele, kes «protesteerivad rahumeelselt reproduktiivsete õiguste eest».

Varasemalt mais teatasid sellised ettevõtted nagu Microsoft, Tesla ja Amazon, et nad aitavad oma töötajaid abortidega seotud reisikuludega. Samuti on varasemalt lisanud abordi ja sellega seotud reisikulud oma tervisehüvitiste hulka Netflix, Apple ja Google'i emafirma Alphabet.

Reutersi andmetel võib ettevõtteid oodata kriminaalkaristus, kui nad maksavad abordiga seotud kulutusi riikides, kus abort on keelatud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles