Kallase sõnum Euroopa riigijuhtidele: toetuste kasv keerab inflatsioonile vaid tuure juurde (16)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Kaja Kallas  23. juunil peetud Euroopa Liidu riigijuhtide kohtumisel.
Kaja Kallas 23. juunil peetud Euroopa Liidu riigijuhtide kohtumisel. Foto: Yves Herman/Scanpix

Peaminister Kaja Kallas ütles reedel Euroopa Liidu riigijuhtide kohtumisel, et toetuste tõstmine ja avaliku sektori kulude suurendamine lisavad inflatsioonile ainult hoogu juurde.

Kallase sõnul peavad lahenduse leidma riikide keskpangad ja valitsused. «Inflatsiooni ohjeldamine on kogu Euroopale suur väljakutse. COVID-pandeemiast taastumine tõi ühelt poolt suure nõudluse kasvu ja Venemaa sõda Ukraina vastu energiahindade kallinemise. Pärast aastatepikkust stabiilset sissetulekute kasvu oleme silmitsi ajutise elatustaseme langusega, mis paratamatult tekitab paljudele inimestele raskusi,» rääkis Kallas. «Nii öelda täislikule tormile tuleb reageerida ühiselt keskpankade ja valitsuste poolt.»

Peaminister lisas, et hinnatõusu pole võimalik leevendada kulutuste olulise suurendamisega. «Peame aitama neid, kellel on raske. Aga üleüldine toetuste kasv ja avaliku sektori kulude suurendamine keerab inflatsioonile ainult tuure juurde. Kui meie eesmärk on inflatsiooniga võitlemine ja inimeste päästmine vaesumisest, tuleb eelarve puudujääki ohjeldada, mitte suurendada,» ütles Kallas.

Kallase sõnul seisab Euroopa silmitsi suurte majanduslike väljakutsetega, kus vajalikud on reformid eelkõige energeetikas ja digivaldkonnas. «Täiusliku tormi tingimustes on oluline omada tugevat finantssüsteemi. Kõik peavad tegema oma ehk keskpangad tagama hinnastabiilsuse ja valitsused vastutustundliku eelarvepoliitika. Muretu aeg rahanduse jätkusuutlikkuse pärast on läbi, liigume taas aega, kus oluline on tasakaal,» ütles peaminister.

Neljapäeval ja reedel toimub Brüsselis Euroopa Liidu liidrite tippkohtumine, kus muuhulgas anti liitumiskutse Ukrainale ja Moldovale, arutati Ukraina toetamist, majandusküsimusi ja Euroopa tuleviku teemasid.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles