Venemaa plaanib 2025. aastaks tõsta pensioneid ligi 30 protsenti

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Vene pensionär Tambovis.
Vene pensionär Tambovis. Foto: Demian Stringer/Scanpix Baltics

Kui praegu on Venemaa keskmine vanaduspension umbes 19 000 rubla, siis 2025. aastaks peaks Vene pensionär saama kuus keskmiselt 24 500 rubla (ametliku kursi järgi 437 eurot).

Vähemalt selline prognoos sisaldub Venemaa pensionifondi eelarveprojektis, mis esitakse valitsusele eelarvestrateegia läbirääkimisteks, kirjutab Vene meedia.

Nagu Eestiski, on ka Venemaal pensionid indekseeritud hinnatõusuga ja rakenduvad tagasiulatuvalt. See tähendab, et kuna 2021. aastal tõusid hinnad Venemaal 8,5 protsenti, tõsteti tänavuse aasta alguses pensione 8,6 protsenti.

Venemaa tööministeeriumi ettepaneku kohaselt tuleks selle tavaga jätkata ning pensionitõus ei tohiks ka järgmistel aastatel inflatsioonile alla jääda.

Vene majandusministeerium ja Keskpank usuvad, et riigi tänavune inflatsioon jääb tõenäoliselt 17 protsendi juurde, kuna hinnad langevad juba viiendat nädalat järjest. See suundumus jätkub tõenäoliselt kuni suve lõpuni, kuna deflatsiooni soodustavad hooajalised tegurid – odavamad puu- ja köögiviljad, kirjutab Vene meedia.

Kevadise ülisuure hinnatõusu kompenseerimiseks indekseeritakse sel aastal pensione kaks korda. 1. juulist tõstetakse Venemaal neid erakorraliselt – 10 protsenti. Järgmise aasta alguses peaksid võimud kava järgi lisama veel 6,8 protsenti, mis peakski korvama 17-protsendilist hinnatõusu.

Eelarveprognoosi järgi peaks hinnatõus Venemaal järgmistel aastatel jääma 7 protsendi juurde. See tähendaks 2025. aastaks ligi 24 500 rubla suurust keskmist pensioni, mis on 29 protsenti suurem kui praegu kehtiv pension. Kui hinnakasv ületab prognoosi, tuleks pensione tõsta aga veel kiiremini. Samas on valitsusel alati võimalik teha indekseerimist sätestavasse seadusesse muudatusi ja parandusi.

Oluline on ka rõhutada, et pensionide iga-aastane indekseerimine kehtib Venemaal ainult mittetöötavatele pensionäridele. 

Eesti keskmine pension oli esimeses kvartalis 552 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles