Elon Musk: uued Tesla tehased on hiiglaslikud rahapõletusahjud

Erkki Erilaid
Copy
Tesla gigatehas Austinis USAs.
Tesla gigatehas Austinis USAs. Foto: Jay Janner

Elon Muski hinnangul kaotavad Tesla uued tehased Saksamaal ja USAs akude puuduse ja Hiina tarnehäirete tõttu miljardeid dollareid.

Multimiljardär nimetas Berliini ja Texase Austini tehaseid hiiglaslikeks rahapõletusahjudeks. «Raha põlemise heli kõlab neis võimsa müriseva häälena,» kirjeldas Tesla tegevjuht Musk.

Tänavused Covid-19 lukustused Hiinas, sealhulgas Shanghais, kus Teslal on tohutu tehas, on muutnud autotootjate tegevuse üha keerulisemaks. Viimastel nädalatel on Musk hoiatanud ka töökohtade koondamise eest ettevõttes, vahendas BBC.

«Tehased kaotavad praegu miljardeid dollareid. Kulud on suured, aga toodangut peaaegu pole,» lisas Musk.

Ta lisas, et niinimetatud gigatehased on alates avamistest selle aasta alguses näinud tublisti vaeva, et tootmist kasvatada. Tesla hiljuti avatud ja 1,1 miljardit dollarit maksnud Austini tehase liinilt vurab maha praegu plaanitust vähem autosid seetõttu, et akude komponendid on Hiina sadamates kinni ja neid ei ole võimalik sealt kuidagi liikuma saada,» nentis Musk.

Ametivõimud lukustasid selle aasta alguses vastuseks Covid-19 nakatumise suurenemisele mitmed linnad Hiinas. Inimeste ja materjalide liikumisele, sealhulgas Shanghai finants-, tootmis- ja laevanduskeskuses, kehtestati karmid piirangud.

Eelmisel nädalal tõstis Tesla USA-s kogu oma autovaliku hinda ligi 5 protsenti. Põhjuseks toodi tooraine, sealhulgas alumiiniumi ja liitiumi kallinemise. Sel nädalal ütles Musk lisaks, et ettevõte plaanib kaotada 3,5 protsenti oma ülemaailmsest tööjõust.

Samal ajal teatas Saksa autotootja BMW täna, et on alustanud tootmist oma uues 2,2 miljardit dollarit maksma läinud tehases Kirde-Hiina linnas Shenyangis. BMW teatel suurendab Hiina kolmas tehas ettevõtte kogutoodangut riigis 700 000 autolt 830 000 autole aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles