Europarlament avaldas süsinikuturu reformile toetust

Copy
Pruunsöeküttel töötav elektrijaam Saksamaal Pulheimis.
Pruunsöeküttel töötav elektrijaam Saksamaal Pulheimis. Foto: Federico Gambarini

Euroopa Parlament avaldas kolmapäeval toetust EL-i süsinikuturu reformile, mille esialgne mustand kaks nädalat tagasi ootamatult tagasi lükati.

Seekord hääletas heitkogustega kauplemise süsteemi (ETS) reformi poolt 439 eurosaadikut, vastuhääli oli 157 ja erapooletuks jäi 32.

Reform näeb ette süsinikuturu laiendamist transpordi- ja ehitussektorile. Kompromissi kohaselt tühistatakse senised erandid tööstusele järkjärgult viiel aastal aastani 2032, vastutasuks süsinikumaksu kehtestamisele impordile väljaspoolt EL-i 2027. aastast.

Kava lükati 8. juunil ootamatult tagasi, kui sotsialistid ja paremäärmuslased andsid sellele 339 vastuhäält ja plaani toetas 249 eurosaadikut.

Vasakpoolsed olid vastu reformikava lahjendamisele konservatiivse Euroopa Rahvapartei (EPP) poolt, mis on parlamendi suurim fraktsioon.

EPP oli püüdnud ettepanekuid lahjendada muu hulgas läbi hübriidautode müügi jätkuva lubamise, mistõttu heideti reformikavale ette, et sel puudub kliimamuutuse pidurdamiseks vajaminev ambitsioonikus.

Kompromissini jõudmiseks saadeti eelnõu tagasi parlamendi komisjonidesse.

Ehkki EPP tegi mõningaid järeleandmisi, võitis see EL-i tööstusele ka õiguse jätkata ETS erandite kasutamist tootmise puhul, mis on eksporditud riikidesse, kus ei ole võrdväärset süsiniku impordimaksu.

Vabaühendused kritiseerisid kolmapäevast hääletustulemust.

Briti heategevusorganisatsioon Oxfam nimetas seda «edasisammuks, mis on aga endiselt ebaõiglane vaesemate riikide suhtes», kuna annab neile hoobi, kui jõustub EL-i süsiniku imporditoll.

Keskkonnaühendus Maailma Looduse Fond (WWF) teatas, et Euroopa Parlamendi vastuvõetud resolutsioon on «vana vein uues pudelis», sest selles ette nähtud meetmed on endiselt ebapiisavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles