Finnair hakkab lendama maisist toodetud säästva kütusega

PM Majandus
Copy
Finnairi lennuk
Finnairi lennuk Foto: Margus Ansu

Finnair sõlmis 192 miljoni dollarilise kütusemüügilepingu Colorados asuva taastuvkütuste tootjaga Gevo, Inc.

Viieaastane leping näeb ette, et alates 2027. aastast ostab Finnair säästvat lennukütust (SAF) 2,6 miljonit liitrit aastas. Eeldatav lepingu maksumus viieaastase perioodi jooksul on 192 miljonit dollarit. Leping on osa oneworld® Alliance'i plaanist osta Gevolt aastas kuni 7,5 miljonit liitrit säästvat lennukikütust.

Finnair kasutab heitkoguste vähendamiseks laiaulatuslikke meetmeid: säästvate lennukikütuste kasutamine, lennukite kaalu vähendamine, kütusesäästlike lennumeetodite väljatöötamine, tasaarvestus ja klientide kaasamine lennunduse heitkoguste vähendamisesse. Lisaks uurib Finnair aktiivselt ka võimalusi, kuidas kasutada oma tegevuses uusi tehnoloogiaid.

«Finnairi eesmärgid heitkoguste vähendamiseks on ambitsioonikad: 2025. aasta lõpuks kavatseme vähendada 2019. aasta netoheite taset poole võrra ja saavutada süsinikneutraalsus hiljemalt 2045. aasta lõpuks. Nende eesmärkide saavutamisel on SAF-il oluline roll,» ütleb Finnairi jätkusuutlikkuse juht Eveliina Huurre.

Gevo säästva lennukikütuse tootmiseks kasutatakse maisitooteid, mis töödeldakse etanooliks ja seejärel muudetakse see säästvaks lennukikütuseks. Kütust kasutatakse Finnairi Los Angelese lendudel.

Finnair on sõlminud ka ostulepingu Aemetisega kokku 662 miljoni liitri segatud säästva lennukütuse tarnimiseks aastatel 2025-2032. Finnair on varem Soomes teinud koostööd Nestega, et suurendada SAF-i kasutamist ja seeläbi vähendada lendamisest tulenevat süsinikdioksiidi heitkogust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles