Riik võtab luubi alla värskete aiasaaduste müügi nõuetele vastavuse

PM Majandus
Copy
Hooaja esimesed Eesti maasikad turul saada. Pildi allkiri muudetud. v21
Hooaja esimesed Eesti maasikad turul saada. Pildi allkiri muudetud. v21 Foto: Marko Saarm

Alanud maasikahooajal võtab põllumajandus- ja toiduamet (PTA) kõrgendatud tähelepanu alla eestimaise värske puu- ja köögivilja kvaliteedikontrolli tootmiskohtades.

PTA kalapüügi- ja turukorralduse osakonna nõunik Marika Arula andis teada, et Eestis kasvatatud ja müüdavad värsked aiasaadused peavad vastama Euroopa Liidu turustamisnormidele – täidetud peavad olema kvaliteedi- ja märgistamisnõuded.

Arula selgitas, et kvaliteediklassidesse (ekstra klass – väga hea kvaliteet, I klass – hea kvaliteet ja II klass – rahuldav kvaliteet) määratakse puu- ja köögivili kvaliteediomaduste alusel. «Toote liik ja sordile iseloomulik kuju, värvus, suurus, küpsusaste, mahla- ja suhkrusisaldus, pinna- ja viljalihakahjustused ja muud näitajad, millele tarbijad tähelepanu pööravad,» loetles Arula kvaliteediklassidesse määramise omadusi.

Pakendamisel tuleb jälgida aiasaaduse pakendimärgistusnõudeid. «Tootja ja pakendaja peavad pakendil välja tooma aiasaaduse, sh maasikate tootja/pakendaja nime ja aadressi, toote nimetuse, kvaliteediklassi ja päritolu,» rõhutas Arula. Nõuetele vastavust kontrollib põllumajandus- ja toiduamet.

Täiendav informatsioon turustamisstandardite ja ametnike kontaktide kohta on avaldatud PTA kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles