Von der Leyen on mures kivisöe juurde naasmise pärast (2)

Copy
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen.
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen. Foto: PATRICK HERTZOG

Brüssel ja vabaühendused väljendasid teisipäeval muret mitme Euroopa Liidu riigi otsuse pärast naasta söeenergia juurde pärast seda, kui Venemaa sissetung Ukrainasse tabas energiavarusid.

«Peame tagama, et kasutame seda kriisi edasiliikumiseks, mitte räpaste fossiilkütuste juurde naasmiseks,» ütles Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen Euroopa meediale.

Kõnealuste riikide, sealjuures Saksamaa, otsus õõnestab ELi ambitsiooni saavutada kliimaneutraalsus 2050. aastaks. See eesmärk on üks von der Leyeni poliitika alustalasid komisjoni eesotsas.

Saksamaa, Austria ja Holland on teatanud viimastel päevadel, et leevendavad söeelektrijaamadele kehtestatud piiranguid. Saksamaa kavatseb jätkuvalt loobuda söeenergiast 2030. aastaks, kuid keskkonnaühendused on skeptilised.

«Riigid toetavad jätkuvalt fossiilenergiat selle asemel, et investeerida piisavalt taastuvenergiasse,» ütles Neil Makaroff ühendusest Climate Action Network. «Oht on ühe sõltuvuse välja vahetamine teisega: Colombia või Austraalia söe, USA või Katari veeldatud maagaasi importimine, et asendada Vene fossiilkütuseid.»

Moskva on vähendanud gaasitarneid Euroopa Liidule pärast ühenduse otsust loobuda Venemaa söe- ja naftaimpordist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles