Venemaa ministeerium arvutas kokku, palju riigi elanike sissetulekud sel aastal vähenevad (1)

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Vene rubla.
Vene rubla. Foto: Scanpix/ Reuters/ Dado Ruvic

Venemaalaste reaalsissetulekud polnud alates 2014. aastast reaalset paranemise märki näidanud, pigem sissetulek aastati vähenes ja alles eelmisel aastal hakkas olukord paranema. Sel aastal muutis aga  Ukraina ründamine kõike. Kui palju riigi kodanike elujärg tänavu kehvemaks jääb, arvutas kokku riigi rahandusministeerium.

Reaalsissetulek on elanike sissetulek, näiteks palk ning pensionid, millest on maha arvatud kohustuslikud kulud nagu kommunaalkulud ja maksud ning see summa on omakorda inflatsiooninumbriga korrigeeritud. Ehk kui palk tõusis 5 protsenti, samas aga maksud kerkisid 2 protsenti ning kaubad kallinesid poes 6 protsenti, siis teie reaalsissetulek vähenes kokkuvõttes 3 protsenti.

Komsomolskaja pravda kirjutab, et venemaalasi ootab sel aastal ees midagi sarnast. Rahandusministeeriumi prognoosi kohaselt kahaneb elanike reaalsissetulek 6,8 protsenti. Põhjus on lihtne: inflatsioon on kõrge, sissetulekud aga ei kasva. Majandusministeeriumi arvestuste kohaselt kerkivad kaupade ja teenuste hinnad sel aastal 17,5 protsenti. Kui prognoos paika peab, on see viimase 20 aasta kõrgeim hinnatõus.

 

Rahandusministeerium annab aga lootust, et uuel aastal olukord paraneb ja reaasissetulek kasvab. Tõsi küll vähe, vaid 0,8 protsenti,

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles