Kreeka võitleb uute külmikute ja kliimaseadmetega energiakriisi vastu

Erkki Erilaid
Copy
Ainsat lahendust suurtest elektriarvetest pääsemiseks näeb ettevõtja oma päikesepargi rajamises.
Ainsat lahendust suurtest elektriarvetest pääsemiseks näeb ettevõtja oma päikesepargi rajamises. Foto: Sakis Mitrolidis

Kreeka loodab leevendada kriisi mõju läbi energiasäästlike kliimaseadmete ja külmikute ostmise toetamise. Mõistagi tuleb raha Euroopa Liidu maksumaksja taskust.

Euroopat ähvardav energiakriis on pannud kontinendi valitsused kasutama erinevaid vahendeid energia säästmiseks ja tarbijate toetamiseks. Kuna vanade elektriseadmete väljavahetamine ökonoomsemate vastu säästab oluliselt energiat, siis näiteks Kreekas jagab valitsus nüüd toetusi uute kliimaseadmete ja külmikute ostjatele, vahendas Ilta-Sanomat.

Energeetikaminister Kostas Skrekase sõnul saavad Kreeka majapidamised osta toetusega 1-3 uut seadet ja toetuse suurus on 30-50 protsenti ostuhinnast.

«Sellise toetusprogrammiga võimaldame sadadel tuhandetel majapidamistel oma energiatarbimist oluliselt – kuni 40 protsenti – vähendada,» ütles Skrekas. Tema hinnangul säästavad uued meetmed kuni 100 000 elanikuga linna jagu energiat aastas.

Kampaania maksumuseks on hinnanguliselt 150 miljonit eurot ja seda rahastatakse ELi vahenditest. Kreeka valitsus on alates eelmisest aastast kulutanud miljardeid eurosid, et leevendada erinevate toetusmeetmete abil oma kodanikele suurenenud energiaarvete mõju.

Samas peaks Kreeka majandus sel aastal märkimisväärselt kasvama ja seda hoolimata kõrgematest energiahindadest, mis on tõstnud riigi inflatsiooni peaaegu 30 aasta kõrgeimale tasemele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles