EstLink 1 elektrivarustus katkeb pooleteiseks päevaks

PM Majandus
Copy
Eleringi juhatuse esimehe Taavi Veskimägi sõnul lühendati EstLinki 1 hooldustöid geopoliitilist olukorda arvestades.
Eleringi juhatuse esimehe Taavi Veskimägi sõnul lühendati EstLinki 1 hooldustöid geopoliitilist olukorda arvestades. Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp

Elering lülitab EstLink 1 hooldustöödeks välja 5. juuli varahommikust kuni 6. juuli õhtuni.

«Jätsime ära varem kavandatud mitmepäevase katkestuse tulenevalt keerulisest geopoliitilisest olukorrast ning vajadusest keskenduda kriisikindluse tugevdamisele,» selgitas Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi.

Osa planeeritud iga-aastastest hooldustöödest on nii Eestis kui Soome poolel tehtud jooksvalt, ent teatud tööd nõuavad siiski ühenduse seiskamist lühemaks ajaks. Plaanitavad hooldustööd on möödapääsmatud, et vähendada olulise ühenduse ootamatu rikke riski sügis-talvisel ajal. 

Selle aasta aprilli lõpus ja mai alguses pidi varem koostatud kava järgi toimuma ka EstLink 2 iga kahe aasta tagant toimuv hooldus. Ka selleks plaanitud pea kahe nädala pikkuse katkestuse jätsid ühendust opereerivad Elering ja Soome Fingrid ära. Osa töid on toimunud ühenduse tööd peatamata, osa töid on edasi lükatud määramata ajaks.

EstLink 1 alustas tööd 2006. aastal. Ühenduse võimsus on 350 megavatti. EstLink 2 võimsus on 650 megavatti ja see ühendus käivitus 2013. aastal. Eesti-Soome alalisvooluühendused on viimastel aastatel olnud võrreldes teiste Euroopa ühendustega ühed töökindlamad. EstLink 2 oli 2021. aastal kasutatav 99,79 protsendil kõikidest aasta tundidest. Vanem ühendus EstLink 1 oli kättesaadav 98,12 protsendil tundidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles