Vene naftavood Euroopasse püstitasid viimaste kuude rekordi

Erkki Erilaid
Copy
Lukoili kütusemahutid Brüsselis.
Lukoili kütusemahutid Brüsselis. Foto: Kenzo Tribouillard

Euroopa rafineerimistehased suurendasid eelmisel nädalal järsult Venemaa toornafta sissevedu.

Bloombergi naftatankerite jälgimisandmed näitavad, et Euroopa rafineerimistehased võtsid eelmisel nädalal vastu 1,84 miljonit barrelit Venemaa toornaftat päevas, mis on enam kui veerandi võrra rohkem kui juuni kahel esimesel nädalal. Naftavood Venemaalt Euroopasse, sealhulgas Türki, on praegu viimase kahe sõjakuu suurimad.

Kasv tuli peamiselt Venemaa Litasco SA (Lukoili kauplemisharu) ja Türgi arvelt. Lukoilil on Euroopas kolm rafineerimistehast – Itaalias, Rumeenias ja Bulgaarias ning nad jätkavad Venemaa toornafta sisseveo suurendamist.

Kuigi ülejäänud Euroopa ei pruugi Venemaa toornafta importi suurendada, on vahepealne langus kindlasti aeglustunud, selgus Bloombergi analüüsist.

Ka Vene valitsus teatas eelmisel nädalal, et nende naftatootmine kasvab nii juunis kui juulis märkimisväärselt ning et tootmisega jõutakse peagi sõjaeelsele tasemele tagasi.

EL on kokku leppinud kehtestada aasta lõpuks embargo 90 protsendile Venemaa naftaimpordile. Samas käivad arutelud selle üle, et veelgi tõhusam meede Vene naftatulude kärpimiseks oleks tankerite kindlustuskeeld. Selle jõustumise korral ei tohiks ELi ja ka Ühendkuningriigi seltsid ja finantsettevõtted enam kindlustada ega rahastada Venemaa toornafta transporti teistesse riikidesse. Analüütikute sõnul kahjustaks see Venemaa võimet eksportida toornaftat kõikjal maailmas.

Idanaabrid on samas kinnitanud, et annavad Venemaa ja teiste riikidega sõlmitud kaubanduslepingute alusel riikliku tagatise, mis peaks kaitsma vedajaid ja teisi tehinguosalisi igasuguste keeldude eest, mida EL ja Ühendkuningriik võiksid rakendada.

Siiski ei luba enamik maailma sadamaid tankeritel dokkida juhul, kui neil puudub täiskindlustus.

Venemaa jätkab suures koguses Venemaa toornafta tarnimist ka Hiinasse ja Indiasse ning Venemaa eksporditollimaksude tulud kasvasid eelmisel nädalal 6 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles