Euroopa Komisjon kiitis heaks Eesti 3,9-miljonise põllumajandustoetuse

BNS
Copy
Toetuse saajate seas on näiteks loomakasvatajad.
Toetuse saajate seas on näiteks loomakasvatajad. Foto: Postimees / SILLE ANNUK

Euroopa Komisjon kiitis heaks Eesti 3,9 miljoni eurose eelarvega kava, mille eesmärk on toetada looma- ja linnuliha ning aianduse sektorit seoses Venemaa sissetungiga Ukrainasse.

Kava kiideti heaks riigiabimeetmete ajutise kriisiraamistiku alusel, mille komisjon võttis vastu tänavu 23. märtsil, teatas Euroopa Komisjoni esindus Eestis.

Kava alusel on toetuskõlblikel abisaajatel õigus saada otsetoetustena antavat piiratud koguses abi. Toetust saavad kasutada igas suuruses ettevõtted, kes tegutsevad looma- ja linnuliha ning aianduse sektoris ning keda mõjutab elektri, loomasööda ja kütuse hinnatõus, mille on põhjustanud praegune geopoliitiline kriis ja sellega seotud sanktsioonid.

Komisjon leidis, et Eesti kava on kooskõlas ajutises kriisiraamistikus sätestatud tingimustega ning vajalik, asjakohane ja proportsionaalne tõsise häire kõrvaldamiseks liikmesriigi majanduses.

Riigiabi on osa põllumajandussektori erakorralisest toetusest, mille eelarve kokku on 11,7 miljonit eurot, teatas maaeluministeerium. Asjakohase määruse allkirjastas maaeluminister 10. juunil.

Määruse kohaselt saab taotleda toetust põllumajandusliku esmatootmise tegevusvaldkondades, mida tõusnud sisendihinnad ja kaubanduspiirangud kõige enam on mõjutanud: piimatootmine; sealiha tootmine; lamba- ja kitsekasvatus; veiseliha tootmine; kartulikasvatus; köögiviljakasvatus avamaal; maasikakasvatus; köögivilja-, maitsetaime-, maasika- ja lillekasvatus köetavas kasvuhoones; broilerikasvatus; munakanakasvatus; vutikasvatus.

Toetust saab taotleda 29. juunist kuni 6. juulini põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti (PRIA) e-teenuste keskkonna kaudu. Erakorraline kohandamistoetus makstakse taotlejale hiljemalt 30. septembril ja riigiabitoetus hiljemalt 31. detsembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles