Pinged gaasiturul süvenevad: Gazprom loobus lisavõimsuste broneerimisest (1)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Gazpromi torugaasil on Euroopasse jõudmiseks mitmeid võimalusi.
Gazpromi torugaasil on Euroopasse jõudmiseks mitmeid võimalusi. Foto: NIKOLAY DOYCHINOV/Scanpix

Venemaa jätkab gaasitarnete kaudu Euroopa survestamist, loobudes võimalusest broneerida juuliks lisamahte läbi Ukraina, kirjutab Bloomberg. 

Venemaa riiklik gaasihiid Gazprom otsustas esmaspäevasel oksjonil jätta Ukraina gaasitorude kaudu Euroopasse tarnitava maagaasi lisavõimsused juuliks broneerimata.

Bloombergi teatel on see järjekordne märk sellest, et tarned Venemaalt võivad jääda piiratuks veel mitmeks nädalaks. Eelmisel nädalal vähendas Gazprom Nord Stream 1 torujuhtme võimsust nädala lõpuks 40 protsendile, tuues põhjenduseks Venemaale kehtestatud sanktsioonid, mille tõttu ei saa Siemens Kanadas hoolduses käinud gaasiturbiine torujuhtme operaatorile tagastada.

Saksa majandus- ja kliimaminister Robert Habeck on nimetanud võimsuste piiramist poliitiliselt motiveerituks otsuseks. 

Kuna Gazprom Ukraina torujuhtmete juulikuu oksjonil täiendavaid ülekandevõimsusi juurde ei broneerinud, kärbuvad järgmise kuu gaasitarned Euroopasse tõenäoliselt veelgi, sest siis läheb ka Nord Stream iga-aastasesse plaanilisse hooldusse, mis torujuhtme mitmeks päevaks täielikult seiskab.

Kui Ukrainaga sõlmitud transiidilepingu alusel suudab Gazprom Sudža kaudu tarnida 77,2 miljonit kuupmeetrit gaasi päevas, siis praegu hoitakse gaasivoogu umbes 42 miljoni kuupmeetri tasemel. Ukraina on korduvalt pannud Gazpromile ette suurendada tarneid Euroopasse Sudža liini kaudu, kuid Vene gaasihiid pole seda võimalust kasutanud.

Teise peamise Ukraina- ja Venemaa-vahelise gaasipunkti Sokhranivka lülitas Ukraina eelmisel kuul välja riigi idaosas puhkenud lahingute tõttu.

Esmaspäevasel oksjonil – mis oli Ukraina esimene igakuine ülekandevõimsuste oksjon pärast veebruaris puhkenud sõda – pakkus Kiiev Gazpromile võimalust tõsta Sudža päevast ülekandevõimsust Nord Streami puudujäägi kompenseerimiseks 15 miljoni kuupmeetri võrra, 92 miljonile kuupmeetrile. Vene gaasihiid aga polnud sellest huvitatud.

Teoreetiliselt saab Gazprom ülekandevõimsusi täiendavalt broneerida ka läbi igapäevaste võimsusoksjonite.

Nord Streami kaudu liigub varasema 167 miljoni kuupmeetri asemel praegu umbes 67 miljonit kuupmeetrit maagaasi päevas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles