Borrell: Ukraina viljaekspordi blokeerimine on sõjakuritegu

Copy
Kombain Odessa oblastis 14.juunil saaki koristamas.
Kombain Odessa oblastis 14.juunil saaki koristamas. Foto: Oleksandr Gimanov/Scanpix

Kui Venemaa jätkab Ukraina teraviljaekspordi blokeerimist, tuleks Moskva selle eest vastutusele võtta, ütles esmaspäeval Euroopa Liidu välispoliitika juht Josep Borrell.

«On võimatu kujutleda, et Ukrainas on blokeeritud miljoneid tonne nisu, samal ajal kui ülejäänud maailmas on inimesed näljas. See on tõeline sõjakuritegu,» ütles Borrell EL-i välisministrite kohtumisel.

Lääs nõuab, et Venemaa lõpetaks Ukraina Musta mere sadamate blokaadi, mis võimaldaks toimetada maailmaturule hiigelsuuri viljavarusid. EL toetab ÜRO püüdlusi vahendada kokkulepet Ukraina, Venemaa ja Türgi vahel vilja väljavedamiseks, kuid seni ei ole edu saavutatud.

Ühtlasi püüab EL kummutada Moskva väiteid, et hinnatõusus ja toidunappuses Lähis-Idas ja Aafrikas on süüdi Euroopa Liidu Venemaale kehtestatud sanktsioonid.

«Tahan rõhutada, et seda kriisi ei põhjusta Euroopa sanktsioonid. Meie sanktsioonid ei võta sihikule toitu ega väetisi,» ütles Borrell. «Probleemi põhjus on Venemaa, Ukraina teravilja blokeerimine Venemaa poolt.»

Prantsuse välisminister Catherine Colonna nõudis, et Moskva, kes püüab leida võimalusi lääne mõjutamiseks, lõpetaks mängud üleilmse näljahädaga. «Teravilja blokeerimine on maailma stabiilsusele ohtlik,» ütles Colonna EL-i välisministrite kohtumisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles