Saksamaa paneb söeelektrijaamad erakorraliselt taas tööle (1)

BNS
Copy
Saksamaal asuva RWE Niederaussemi söeelektrijaama jahutustornid.
Saksamaal asuva RWE Niederaussemi söeelektrijaama jahutustornid. Foto: WOLFGANG RATTAY

Saksamaa võtab kasutusele erakorralised meetmed, et tagada energiaga varustatus Venemaa gaasitarnete järsu vähenemise olukorras, ütles valitsus pühapäeval.

«Gaasitarbimise vähendamiseks tuleb kasutada energia tootmiseks vähem gaasi. Selle asemel tuleb kasutada rohkem söeelektrijaamu,» ütles majandusministeerium.

Vene energiahiid Gazprom teatas eelmisel nädalal, et vähendab oluliselt gaasitarneid Saksamaale läbi Nord Streami torujuhtme.

Kärbet põhjendati remonditöödega, aga Euroopa Liidu ametnikud on veendunud, et tegelik eesmärk on karistada Ukraina liitlasi.

Berliini otsus kivisöe kasutamist suurendada läheb vastuollu sotsiaaldemokraatide, roheliste ja liberaalse FDP koalitsiooni lubadusega loobuda söest 2030. aastaks.

«Gaasitarbimise vähendamine on valus, kuid hädavajalik,» ütles majandusminister Robert Habeck.

Pühapäeval teatavaks tehtud meetmete hulgas on oksjonisüsteem tootjatele gaasi müümiseks, mis valitsuse sõnul aitab selles sektoris tarbimist vähendada.

Saksamaal on seni õnnestunud vähendada Venemaalt saadava maagaasi osakaalu Ukraina sõja eelselt 55 protsendilt 35-le, seda tänu kasvanud tarnetele Norrast ja Hollandist, aga ka veeldatud maagaasi (LNG) lepingutele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles