Briti raudteetöötajad alustavad viimase 30 aasta suurimat streiki

BNS
Copy
Keighley & Worth Valley Railway töötaja puhastamas rongi.
Keighley & Worth Valley Railway töötaja puhastamas rongi. Foto: OLI SCARFF

Suurbritannia viimase 30 aasta suurim raudteestreik saab teoks, sest palgakõnelused kukkusid läbi, teatas laupäeval raudtee-, laevandus- ja transporditöötajate ametiühing (RMT).

RMT peasekretär Mick Lynch ütles, et viimastel nädalatel on peetud läbirääkimisi raudteetaristu haldaja Network Raili, rongifirmade ja Londoni metrooga, kuid teostatavat lahendust ei ole leitud.

Kõneluste nurjumine tähendab, et järgmise nädala teisipäeval, neljapäeval ja laupäeval võtab üleriigilisest streigist osa üle 50 000 töötaja.

Ka Londoni metroo töötajad korraldavad teisipäeval 24-tunnise tööseisaku.

Samal ajal toimuvad sellised suursündmused nagu Glastonbury muusikafestival, Elton Johni kontsert, Inglise koondise kriketimatš ja koolide lõpueksamid.

RMT süüdistab konservatiivide valitsust transporditaristu rahastamise miljardite naelte suuruses kärpes.

Kogu sektoris on kadunud hulk töökohti, palgad ei jõua aga järele inflatsioonile, mis on 40 aasta kiireim, väidab ametiühing.

«RMT ei saa passiivseks jääda, kui meie inimesi rünnatakse,» ütles Lynch ja kinnitas, et streigid on kavas 21., 23. ja 25. juunil.

Reisi- ja kaubaveooperaatoreid ühendav Rail Delivery Group ennustab streigi mõju miljonitele inimestele.

Ta lubab hoida võimalikult palju teenuseid käigus, kuid hoiatab, et suured häired on vältimatud ning mõnel pool raudteevõrk ei toimi.

Streik, mis on RMT sõnul suurim pärast 1989. aastat, vallandab eeldatavasti reisikaose. Kogu riiki ähvardavad muudki reisimist häirivad ebameeldivused, sest lennufirmad tühistavad töötajate nappuse tõttu iga päev lende.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles