ÜRO juht kutsus fossiilkütuste ajastule lõppu tegema (7)

Copy
ÜRO juht Antonio Guterres.
ÜRO juht Antonio Guterres. Foto: CARLO ALLEGRI

ÜRO juht kutsus reedel tegema lõppu «inimkonda kõrist hoidvale» fossiilkütuste tööstusele ning ärgitas suurriikide juhte fossiilkütuste ajastule punkti panema.

«Juhtide esmane kohustus on kaitsta inimesi selgete ja vahetute ohtude eest,» ütles António Guterres kõnes suurmajanduste foorumil energia ja kliima kohta. «Miski ei ole selgem ega vahetum kui oht, mida kujutab endast fossiilkütuste laiendamine.»

Virtuaalkohtumine, mida võõrustab USA president Joe Biden, toob kokku riigid, mis moodustavad 80 protsenti maailma sisemajanduse kogutoodangust (SKT), rahvastikust ja kasvuhoonegaaside emissioonist, teatas Valge Maja.

«Fossiilkütused pole poliitiliselt või majanduslikult loogilised isegi lühikeses plaanis,» ütles Guterres. «Ometi näime olevat lõksus maailmas, kus fossiilkütuste tootjad ja rahastajad hoiavad inimkonda kõrist.»

ÜRO peasekretär heitis fossiilkütuste tööstusele ette aastakümnete pikkust jõupingutust veenda juhte ja avalikkust, et selle roll kliimamuutuse põhjustamises on piiratud, samuti aga katseid õõnestada ambitsioonikaid kliimameetmeid.

«Nad kasutasid täpselt samu skandaalseid taktikaid, nagu Suur Tubakas aastakümneid varem,» lausus ta, viidates tööstuse katsele varjata oma toodete kahjulikkust, ehkki sellest oldi teadlikud.

«Tagagem, et sõda Ukrainas ei kasutata selle sõltuvuse suurendamiseks,» lisas ta.

Lääneriigid kehtestasid Venemaale Ukrainasse tungimise eest karmid majandussanktsioonid, mis on tõstnud lakke kütuse- ja toiduhinnad.

«Kliimakriis on meie esmane häda,» rõhutas Guterres.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles