Saksamaa palub oma kodanikel säästa energiat seoses Vene gaasivoo vähenemisega

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Robert Habeck. Saksamaa majandusminister
Robert Habeck. Saksamaa majandusminister Foto: TOBIAS SCHWARZ/AFP/Scanpix

Saksamaa valitsus kutsub elanikkonda üles säästma energiat pärast seda, kui Venemaa kärpis tarneid kriitilise tähtsusega Läänemere gaasijuhtme kaudu Euroopasse.

 

Saksamaa majandus- ja kliimamuutuste minister Robert Habeck ütles Twitteris avaldatud videopöördumises, et olukord on tõsine, ning palus inimestel ja ettevõtetel teha kõik endast olenev, et energiat säästa, vahendab Financial Times.

Saksamaa hädad on tingitud Venemaalt pärit maagaasi vähenemisest ja selle üle peetavast vaidlusest. Venemaa riiklik gaasiettevõte Gazprom on viimastel päevadel vähendanud Saksamaale tähtsa Nord Stream 1 gaasijuhtme kaudu saabuva gaasi kogust 60% võrra.

Ka Itaalia, Slovakkia ja Austria teatasid, et gaasivood neile on vähenenud või on Gazprom hoiatanud, et see võib lähipäevil juhtuda. Gazprom on juba varem katkestanud gaasitarned kuuele ELi riigile, sest nad ei nõustunud ettevõtte uue maksekorralduse nõudmistega.

Gazpromi sõnul on hiljutine gaasi vähenemine tingitud tehnilistest probleemidest, kuid Saksamaa usub, et põhjused on poliitilised ja seotud Lääne ja Venemaa vaheliste pingetega seoses Ukraina sõjaga.

Gazpromi sõnul on gaasivoogude vähenemine seotud asjaoluga, et mõned Nord Streami turbiinid on Kanadas Montrealis hoolduses ega ole saanud Venemaale tagasi pöörduda Venemaa suhtes kehtestatud sanktsioonide tõttu.

Habeck ütles kolmapäeval, et gaasiettevõtte selgitus on vaid ettekääne. «Putin teeb seda, mida me algusest peale kartsime. Ta vähendab gaasi kogust, mitte korraga palju, vaid järk-järgult.»

Habeck lisas, et Saksamaal on esialgu piisavalt gaasi, sest nad on suurendanud oma gaasioste hetketurul. Gaasi hetketuru hinnad on viimasel ajal Euroopas kiiresti kasvanud, tõustes nädalaga 70%, 146 eurole megavatt-tunni kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles