Putin: valitsus peab toetama kodumaist autotööstust

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Lada autode müügisalong Togliattis.
Lada autode müügisalong Togliattis. Foto: Yuri KADOBNOV

Venemaa president Vladimir Putin andis neljapäeval oma valitsusele korralduse töötada välja uued meetmed, et toetada kodumaist autotööstust, mille müüginumbrid on pärast Moskva sissetungi Ukrainasse langenud, vahendab Reuters.

Venemaa ostjate nõudluse vähenemise ja Moskva vastu kehtestatud Lääne sanktsioonide tulemusena tekkinud tõsiste logistikaprobleemide tõttu kukkus Vene automüük mais rekordiliselt 83,5%, selgub Euroopa Ettevõtete Assotsiatsiooni (AEB) andmetest.

«Tahaksin paluda valitsusel üksikasjalikult selgitada, millised on kiired meetmed autotööstuse toetamiseks ja siseturu stabiliseerimiseks,» ütles Putin kohtumisel valitsuse ametnikega, mida kandis üle riigitelevisioon.

Putin märkis, et valitsus peab lisaks tootmisküsimustele pöörama tähelepanu ka sellele, kuidas stimuleerida nõudlust hoolimata riigi majandusraskustest.

Venemaa statistikaameti Rosstat andmetel on autode hinnad aasta algusest peaaegu 50% võrra tõusnud, see omakorda on löönud nõudluse alla ajal, kui Venemaa majapidamiste sissetulekud on oluliselt vähenenud ja inflatsioon on püsinud 20 aasta kõrgeima taseme lähedal.

Viimastel nädalatel on Venemaa ametnikud hoiatanud võimaliku nõudluse languse eest majanduses, mis võib süvendada majanduskriisi, mis on praegu juba samuti vähemalt kahe aastakümne halvim.

Vaatamata impordi asendamise püüdlustele on Venemaa autotööstus tugevalt sõltuv välisinvesteeringutest ja -varustusest – suurim autotootja Lada Avtovaz peatas tootmise rohkem kui kaheks kuuks, viidates elektrooniliste osade puudusele.

Prantsuse autogigant Renault sõlmis mais kokkuleppe, et müüa oma enamusosalus Avtovazis Venemaa teadusinstituudile sümboolse summa ehk vaid ühe rubla eest, koos kuue aasta pikkuse tagasiostuoptsiooniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles