Euroala rahandusministrid toetasid Horvaatia euroga ühinemise taotlust

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Euro skulptuur endise Euroopa Keskpanga peakontori ees Frankfurtis.
Euro skulptuur endise Euroopa Keskpanga peakontori ees Frankfurtis. Foto: ANDRE PAIN

Euroala rahandusministrid toetasid neljapäeval Horvaatia taotlust võtta kasutusele euro, mis toob Balkani riigi oma eesmärgile lähemale, et saada 2023. aasta algusest euroala 20. liikmeks, vahendab Reuters.

«Mul on väga hea meel teatada, et eurorühm leppis täna kokku, et Horvaatia täidab kõik euro kasutuselevõtuks vajalikud tingimused,» ütles euroala riikide rahandusministreid koondava eurorühma esimees Paschal Donohoe.

Euroopa Komisjon teatas 1. juunil, et Horvaatia on valmis euroalaga liituma. Kuna rahandusministrid toetasid seda neljapäeval, peavad Horvaatia liikmelisuse nüüd järgmisel nädalal heaks kiitma ELi juhid.

ELi rahandusministrid määravad seejärel juulis kindlaks vahetuskursi, mille alusel konverteeritakse Horvaatia valuuta kuna 1. jaanuaril 2023. aastal eurodeks, mis annab riigile kuus kuud aega praktilisteks ettevalmistusteks eurole üleminekuks.

Eurole üleminekuks pidi Horvaatia, kes on ELi liige alates 2013. aastast, täitma hinna- ja vahetuskursi stabiilsuse, eelarvepuudujäägi ning riigivõla ja pikaajaliste intressimäärade kriteeriumid, mis kõik on mõõdetud ELi võrdlusnäitajatega.

Komisjon uuris ka Horvaatia majanduslikku integratsiooni ja lähenemist ülejäänud euroalaga, sealhulgas maksebilansi suundumusi ning toote-, töö- ja finantsturgude integratsiooni, ning kontrollis, kas Horvaatia keskpangaseadused on kooskõlas euroala õigusaktidega seoses Euroopa Keskpangaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles