Gazpromi juht: meie gaas, meie reeglid

BNS
Copy
Gazpromi juht Aleksei Miller.
Gazpromi juht Aleksei Miller. Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Saksamaa gaasitarnet kärpinud Vene energiafirma Gazprom juht ütles neljapäeval, et Moskva mängib oma reeglite järgi.

 

«Meie toode, meie reeglid. Me ei mängi reeglite järgi, mida me ei ole loonud,» ütles Gazpromi juht Aleksei Miller Peterburi rahvusvahelise majandusfoorumi paneeldiskussioonis.

Gazprom teatas nädala algul, et vähendab gaasitarneid Nord Streami torujuhtme kaudu, sest Saksa ettevõtte Siemens on Portovaja kompressorijaama seadmete remondiga hiljaks jäänud.

«Praegu ei ole ole kompressorijaamaga tekkinud probleemi lahendamiseks muud võimalust. Siemens vaikib endiselt, püüdes leida lahendust,» ütles Miller.

Gazprom ütles neljapäeval, et eksport endisesse Nõukogude Liitu mitte kuulunud riikidesse vähenes 1. jaanuarist 15. juunini eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 28,9 protsenti.

«Loomulikult vähendab Gazprom gaastarne mahtu Euroopasse,» ütles Miller, kuid juhtis tähelepanu mitmekordsele hinnatõusule.

Moskva kaotas mitu Euroopa gaasiklienti, kuna hakkas vastuseks Lääne sanktsioonidele Ukraina sõja eest nõudma «mittesõbralikelt» riikidelt gaasi eest rublades tasumist.

Gaasitarned rublamaksetest keeldunud Poola, Bulgaariasse, Soome ja Hollandisse on peatatud.

Nord Stream käivitati 2012. aastal ning see toimetab Läänemere põhja paigaldatud torude kaudu gaasi Loode-Venemaalt Saksamaale. Gaasijuhtme teine etapp Nord Stream 2 pidanuks gaasitarneid Venemaalt Saksamaale kahekordistama, kuid peatati Ukraina sõja tõttu.

«Nord Stream 2 on surve all ja gaasi saaks kasvõi täna selle kaudu Saksamaale tarnida. Aga see ei ole tööle pandud, sest see ei ole sertifitseeritud,» ütles Miller.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles