Telia: TTJA mõõtmiste tulemused tekitavad küsimusi (1)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Telia logo.
Telia logo. Foto: Ints Kalnins / Reuters

Tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ameti (TTJA) tehtud mõõtmised kohalikes mobiilsidevõrkudes näitavad sootuks erinevaid tulemusi rahvusvaheliste uuringufirmade omadest, kurdab Telia.

TTJA mõõtis kevadel üle Eesti mobiilse interneti leviala ning kiiruseid. Igas võrgus tehti 3000 km teekonnal liikudes üle 5600 mõõtmise. Valdavalt päeva ajal tehtud mõõtmistel saavutas suurima keskmise allalaadimiskiiruse Elisa (109,8 Mbit/s), kellele järgnesid Telia (106,4 Mbit/s) ja Tele2 (85,0 Mbit/s).

Tele2 võrk paistis esile teistest parema keskmise üleslaadimiskiirusega – kõrgeim oli see Tallinnas (46,3 Mbit/s), kuid parima tulemuse saavutas ka üle-eestiliselt.

Foto: Kuvatõmmis/TTJA

Telia tehnoloogiajuhi Andre Visse sõnul tekitavad tulemused küsimusi, sest mitu rahvusvahelist sõltumatut uuringufirmat, kes tegelevad eri riikide mobiilivõrkudes nii kiiruste kui klientide kasutuskogemuse mõõtmise ja kaardistamisega, on saavutanud hoopis teistsuguseid tulemusi kui TTJA.

«Hiljutised Ookla Speedtesti ja Opensignali tehtud kiiruste mõõtmised näitasid, et Eestis saavutati Telia mobiilivõrgus konkurentsitult parimad keskmised allalaadimise kiirused ning vahe konkurentidega on märgatav. Kõrvutades neid numbreid TTJA andmetega, tekib küsimus, kuidas saavad kohalikud tulemused olla sedavõrd erinevad rahvusvaheliste ja professionaalsete uuringufirmade tulemustest,» lausus Visse.

Telia teatel oli nende edu Speedtesti esimese kvartali aruandes allalaadimise kiiruse arvestuses konkurentide ees mäekõrgune: Telia mediaantulemuseks oli 73,2 Mbit/s, järgnesid Tele2 (43,29 Mbit/s) ja Elisa (42,62 Mbit/s).

Sarnane pilt avanes ka Opensignali viimases raportis. Allalaadimise arvestuses saavutas Telia kindla esikoha (58,6 Mbit/s), järgnesid Tele2 (36,8 Mbit/s) ja Elisa (30,7 Mbit/s). 

«Meie andmetel mõõdavad nii Ookla Speedtest kui Opensignal väga erinevaid võrgu parameetreid, olgu selleks siis reaalselt saavutatav alla- ja üleslaadimise kiirus või hoopis see, kui head kasutuskogemust saavad kliendid erinevate seadmete ja rakenduste kasutamisel. Meil pole põhjust kahelda rahvusvaheliste tegijate kompetentsis, kellel on pikaajaline kogemus selliste kokkuvõtete koostamisel,» lausus Visse.

Telia tehnoloogiajuhi hinnangul võiks ka TTJA kasutada oma mõõtmistel tunnustatud rahvusvahelisi ettevõtteid.

Tele2 tehnoloogiadirektor Tanel Sarri: koormust tuleks mõõta tipptundidel

«Vahe tuleb sisse metoodikas: TTJA mõõdab peamiselt päevasel ajal (kella 8–18) ja seda tühjas võrgus, kui võrgu kasutusaktiivsus on madalam. Selleks, et mõõtmine näitaks tegelikku kliendikogemust, mitte tühja võrgu maksimaalset võimekust, oleks oluline mõõta ka tipptundidel saadavat kasutuskogemust (kella 18–00). Seda mõõdavad näiteks Speedtest ja Opensignal ning sellest võivad tulla ka statistilised vahed,» selgitas Sarri.

Sarri sõnul on nad pidanud TTJAga nõu ja soovitanud neil kasutada rahvahulga võrguandmeid, et asendada või täiendada seniseid mõõtmisi, mis omakorda kajastaks klientide tegelikku kasutust.

Tele2 tehnoloogiajuhi sõnul on loogiline, et vähese koormusega tundidel on suurematel tegijatel paremad tulemused. «Kui mõõta tühja ja koormuseta võrku, siis on Elisa ja Telia kiiremad kui Tele2, kuna nad on optimeerinud oma võrgu suurema kliendibaasi tõttu ka suurema koormuse jaoks.» 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles