Euroopa Keskpank asub end lõhki laenanud riike päästma

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Euroopa Keskpanga leebe rahappoliitika pooldajana tuntud president Christine Lagarde pidi eelmisel nädalal möönma, et baasintressi tõstmisest pole pääsu, aga nüüd on kaelas uus mure.
Euroopa Keskpanga leebe rahappoliitika pooldajana tuntud president Christine Lagarde pidi eelmisel nädalal möönma, et baasintressi tõstmisest pole pääsu, aga nüüd on kaelas uus mure. Foto: KAI PFAFFENBACH/REUTERS/Scanpix

Euroopa Keskpanga nõukogu otsustas eile kriisikoosolekul, et hakkab suure võlakoormaga euroala riike toetama ning nende võlakirju senisest veidi suuremas koguses ostma.

«Pandeemia on euroala majandusele jätnud tõsised haavad ning riigiti on meie rahapoliitika mõjud ebavõrdsed,» teatas keskpank pärast kohtumist.

Kui tavaliselt ostab keskpank euroala riikide võlakirju nende kapitalivõime järgi, siis nüüd ollakse valmis raskustes riikide võlakirju ostma tavapärasest rohkem, et riikide laenukulusid vähendada. Analüütikute hinnangul võib keskpank selleks kulutada 200 miljardit eurot. Algebris Investmentsi analüütik Silvia Merler kinnitas Briti majanduselehele Financial Times, et keskpanga otsus oli parim võimalik, mida kriisikohtumiselt oodata oli, kuid tõsiseid probleeme ei pruugi see lahendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles