Saksa valitsus käis välja eelnõu tuuleenergia laiendamiseks

Copy
Tuulepark Saksamaal Prenzlaus.
Tuulepark Saksamaal Prenzlaus. Foto: ANNEGRET HILSE

Saksa valitsus kiitis kolmapäeval heaks seaduseelnõu, millega tahetakse katta kaks protsenti riigi pindalast 2032. aastaks tuulegeneraatoritega, kehtestades selleks kindlad piirkondlikud eesmärgid ja lõdvendades osa halduslikke raskusi.

Saksamaa on alates Vene kallaletungist Ukrainale püüdnud võõrutada end Vene energiast ja asunud tuuleenergiat kiirelt laiendama.

«Sõltumatust fossiilkütustest ja Vene fossiilenergiast tuleb edendada täiskiirusel,» ütles energiaminister Robert Habeck ajakirjanikele.

Kantsler Olaf Scholzi valitsuse vastu võetud eelnõu vajab veel parlamendi heakskiitu.

Eesmärgi kohaselt peavad 16 liidumaad eraldama 2032. aasta lõpuks üheskoos kaks protsenti riigi pindalast tuuleenergia tootmisele. Praegu katavad tuulikud 0,5 protsenti Saksamaast.

Tuulikute rajamine takerdub Saksamaal sageli «mitte minu tagahoovis» tüüpi vastupanu taha ja elanike kaebused on nurjanud hulga projekte. Samuti on etteheiteid põhjustanud mure kohaliku looduskeskkonna pärast.

Habecki sõnul kohustab seaduseelnõu regionaalvalitsusi täitma fikseeritud eesmärke, mis sõltuvad liidumaa suurusest ja kriteeriumidest, nagu tuuleolud ja looduskaitsealad.

Eelnõu kohaselt peavad enamik liidumaid eraldama tuulikutele 1,8-2,2 protsenti oma pindalast, samas kui linn-liidumaad Berliin, Hamburg ja Bremen peavad eraldama ainult 0,5 protsenti.

Kui piirkonnad ei suuda eesmärki täita, võib liiduvalitsus tühistada kohalikud reeglid tuuleturbiinide ja kodude minimaalse vahemaa kohta.

Samuti lubatakse liidumaadel puudujäägi korral pidada omavahel läbirääkimisi, et üks rajaks rahalise hüvitise eest teise asemel rohkem tuulikuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles