Eesti NFT-firma aitab hiigelinvesteeringu abil muuta interneti kasutajate omaks

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
NFTPort kaasasutajad (vasakult) Rain Johanson, Taivo Pungas, Kaspar Peterson, Johannes Tammekänd, Sten Tamkivi. Foto autor Jake Farra
NFTPort kaasasutajad (vasakult) Rain Johanson, Taivo Pungas, Kaspar Peterson, Johannes Tammekänd, Sten Tamkivi. Foto autor Jake Farra Foto: Jake Farra

Eesti tehnoloogiaettevõte NFTPort, mis ehitab maailma juhtivat infrastruktuuri tarkvaraarendajatele NFT-rakenduste turuletoomiseks, kaasas Eesti ühe aegade suurema A-ringi investeeringu.

26 miljoni dollari suurust investeeringut juhtisid investeerimispartnerid Taavet Hinrikus ja Sten Tamkivi oma fondiga Taavet+Sten ning Skype’i asutajate loodud riskikapitalifond Atomico.

Investeeringuringi panustas veel tuntud investoreid ja ettevõtjaid, nagu Filecoini looja Protocol Labs, Sparkle Ventures, IDEO CoLab Ventures, Polygon kaasasutaja Jaynti Kanani, Twilio endine tehnoloogiajuht Ott Kaukver, Coinbase’i endine tehnoloogiajuht Balaji Srinivasan, plokiahela platvormi Polkadot kaasasutaja Jutta Steiner ning mitmed teised.

Investor Sten Tamkivi, Wise’i ja Bolti endine tehnoloogiajuht Rain Johanson ning Veriffi endine andmeinfrastruktuuride juht Taivo Pungas liituvad NFTPorti meeskonnaga ka aktiivsemalt, kaasasutaja rollis.

Tamkivi sõnul meeldib talle Web3 kui uue põlvkonna interneti mõiste sisu teravus. «Kasutajad saavad vabalt mitte ainult lugeda ja kirjutada, vaid ka omada teavet. Üks asi on rääkida visioonist, teine aga luua selle elluviimiseks tööriistu ja rakendusi. NFTPorti roll on ehitada niiöelda tellingud, et rakenduste arendajad saaksid täita lubadust viia internet inimeste omandusse,» kommenteeris Tamkivi.

NFT (ingl k non-fungible token) on andmeüksus, mida hoiustatakse plokiahelas ja mida saab kaubelda. Kauplemisobjektiks võivad olla ka digitaalsed failid, nagu pildi-, video- või audiofailid, mida saab jagada ja kopeerida.

NFT kui digitaalse omandi kandja kogus populaarsust 2021. aastal, kui tarbijad said hakata digitaalseid varasid soetama spordi-, kunsti ja moetööstuses. Sellega liiguti lähemale avatud internetile, mida on püütud luua juba 40 aastat. Varasemad lubadused tuua internet inimeste kätte ebaõnnestusid lahenduste liigse keerukuse tõttu ja suurim kasu internetist on seni jäänud suurtele andmemonopolidele.

Arendajalt arendajale

«Kui ettevõte soovib oma NFT taristu üles ehitada, siis peab ta kulutama märkimisväärseid summasid haruldaste Web3 oskustega arendajate leidmiseks ja palkamiseks või investeerima tohutult aega Web2 arendajate koolitamiseks. Pidevalt areneva plokiahela tehnoloogia haldamine muutub seega enamiku ettevõtete jaoks kiiresti mitme miljoni dollari probleemiks, nagu seda oli maksete vastuvõtmine internetis enne Stripe’i või tehnoloogiapõhise toote loomine enne pilve,» sõnas NFTPorti tegevjuht ja kaasasutaja Johannes Tammekänd.

«Nõudlus kasvab seda enam, mida mitmekesisemaks muutub digitaalse vara olemus. Meie infrastruktuur võimaldab arendajatel ja ettevõtetel tuua turule oma NFT-rakendused kuude asemel tundide või isegi päevadega ning säästa seeläbi sadu tuhandeid dollareid,» lisas Tammekänd.

NFTPorti taristut kasutab üle 30 000 arendajate meeskonna, sealhulgas tuntuimad Web3 ettevõtted, nagu Nifty Gateway ja Protocol labs. Märtsi seisuga oli läbi NFTPorti taristu plokiahelasse salvestatud juba üle miljoni Polygoni kaudu müüdud digitaalse objekti ehk NFT.

«Näeme NFT-del potentsiaali saada uueks varaklassiks. Suur osa infrastruktuurist, mis on vajalik NFT-de ja muude Web3-tehnoloogiate laialdaseks kasutuselevõtuks, on aga vaja alles ehitada. Siin tulebki mängu NFTPort,» sõnas Atomico partner Irina Haivas.

NFTPort plaanib aasta jooksul oma 18-liikmelise meeskonna neljakordset kasvu ning toob turule avatud lähtekoodiga NFT infrastruktuuri protokolli. See suurendab NFT-de levikut veelgi, mis aitab digitaalse omandiõiguse viia järgmisesse arenguetappi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles