Graafik Palgakasv üldist hinnatõusu veel niipea kinni püüda ei suuda (2)

Erkki Erilaid
Copy
Eesti Panga asepresidendi Ülo Kaasiku sõnul on oodata tarbijate nõudluse vähenemist ja mõnes sektoris võib kukkumine valus olla.
Eesti Panga asepresidendi Ülo Kaasiku sõnul on oodata tarbijate nõudluse vähenemist ja mõnes sektoris võib kukkumine valus olla. Foto: Tairo Lutter

Eesti Panga hinnangul hakkab Ukraina sõja laiem mõju majandusele avalduma alles teisel poolaastal. Võrreldes märtsikuise prognoosiga ootab Eesti Pank nüüd selleks aastaks majanduslanguse asemel majanduskasvu, hinnatõusu kiirenemist ning hoogsat palgakasvu. Intresside tõusuga kaasneb küll laenuraha kallinemine, kuid selle mõju investeeringutele jääb napiks.

Majandus peaks sel aastal kasvama 1,5 protsenti ja hinnad kerkivad 15 protsenti. Keskmine palk tõuseb tänavu enam kui kümme protsenti ning ulatub 2024. aastal juba pea 2000 euroni. See peaks tooma inimeste ostujõu tagasi kriisieelsele tasemele. Paraku on sektorite ja ametite lõikes sissetulekute kasv väga ebaühtlane.

Keskpanga prognoosirühma juhi Rasmus Kattai sõnul järgneb aasta alguse väga tugevale seisule majanduskasvu aeglustumine. Lisaks varjutavad Eesti majanduse väljavaadet veebruaris puhkenud sõda ning selle mõjud nii osa eksporditurgude kadumise, tarnekanalite katkemise kui ka toormete kallinemisega. «Kui Venemaale kehtestatud sanktsioonidest kiirendatud hinnatõus on juba kohal, siis laiem mõju majandusele hakkab avalduma aasta teises pooles,» lisas Kattai.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles