USA salateenistus nõudis turismifirmadelt Vene häkkeri kohta info avaldamist

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Vene häkkeri kuvaripilt.
Vene häkkeri kuvaripilt. Foto: La Nacion

2015. aastal otsis USA salateenistus taga kurikuulsat Vene häkkerit Aleksei Burkovit, keda kahtlustas inimeste krediitkaartidelt 20 miljoni USA dollari varastamisest veebisaidi Cardplanet kaudu aastatel 2009 kuni 2013.

2015. aasta lõpus vahistati Burkov Tel Avivis, kus ta oli nädal aega olnud puhkusel. Arreteerimisest teatas Iisraeli meedia, aga mitte infot selle kohta, kuidas saadi teada, et ta parajasti Iisraelis oli, ei avaldatud.

Ajakiri Forbes kirjutas, et USA võimud said küberkurjategijat jälitada tänu 233 aasta vanusele seadusele, mis võimaldas kahel turismiinfoettevõttel kahtlusalust jälitada ning kord nädalas selle kohta raport esitada.

Sobivateks infokogujateks olid USA ettevõte Sabre ning Suurbritannia kompanii Travelport, kes on aastakümneid kogunud ja talletanud andmeid rahvusvaheliste turistide kohta nn globaalse infosüsteemi (Global Distribution System ehk GDS) kaudu. Tänu GDSi infole on reisijatel hõlbus navigeerida erinevate lennufirmade, kruiisifirmade, autorendiettevõtete ja hotellidega.

Kuna Washingtonil ei ole Venemaaga vastastikku väljaandmise lepingut, tähendas see, et ainus võimalus Burkov arreteerida oligi oodata ära, millal ta Venemaalt lahkub.

2019. aastal mõistis kohus Burkovi süüdi ja üheksaks aastaks vangi.

1789. aastast pärinev seadus võimaldab valitsusel nõuda otseselt uurimisega mitte seotud organisatsioonidelt inimeste jälgimist. Seaduse vastuolulisus tuli ilmsiks 2015. aastal, kui FBI nõudis Apple’ilt ligipääsu San Bernandino massitulistamises kahtlustatavate iPhone’ide andmetesse ligipääsu. Apple keeldus ja sai kohtus võidu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles